Facebook hozzászólás
366

A MEGXIT ÉS A TIK-TOKER IS A LISTÁN

Az év szava: a lezárás, vagyis a lockdown

A egy angol kiadó idén is összesítette, mely szavakra volt a legtöbb keresés, és talán nem meglepő módon, a 10-es listán hat kifejezés a koronavírus-járványhoz köthető.

A glasgow-i székhelyű Collins Kiadó honlapokat, online és nyomtatott sajtótermékeket, rádió- illetve televíziós műsorok adásait, valamint a közösségi médiát vizsgálva választja ki az év szavát, kiindulva abból, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg a leginkább az adott évben – írta meg az Index. 

Az év szava Fotó: Pixabay
Az év szava Fotó: Pixabay

A szótár egyik szerkesztője, Helen Newstead így nyilatkozott választásukról:

„A nyelv tükrözi a minket körülvevő világot, 2020-ban pedig mindent egyértelműen a globális vírushelyzet uralt.
Azért a lezárást választottuk az év szavának, mert emberek milliárdjainak közös tapasztalatát foglalja magába, az élet szinte minden területén jellemző lezárások miatt beszűkült hétköznapokat.
Az országok többsége ráadásul jelenleg másodszorra éli meg ezt.”

A 10-es listán szerepel még: a koronavírus és a távolságtartás is, de olyan, a járványtól független kifejezések is, mint a Tik-Toker – ami azért egy bizonyos értelemben szintén ‘pusztító járvány’; vagy a Megxit – ami Meghan Markle és Harry herceg a királyi családból való kilépését fejezi ki. Ilyen értelemben ez utóbbi inkább csak a britek kereséseit adja vissza, a világ történéseit kevésbé. Szerintünk a listán feltétlenül ott lenne a helye a karantén szónak is.

Tavaly a klímasztrájkot választotta az év szavának a Collins Szótár.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!