Facebook hozzászólás
268

Bélyeget kapott a magyar részecskegyorsító atyja

Simonyi Károly mérnök, fizikus, kiemelkedő tudós-tanár születésének 100. évfordulója tiszteletére alkalmi bélyeget bocsátott forgalomba a magyar Postra. A bélyegképen Simonyi Károly portréjának grafikai átirata, a háttérben pedig munkásságára utaló grafikai kompozíció látható, melynek része az általa épített, első magyar magfizikai részecskegyorsító. Az újdonságot Vidák Zsolt grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta. 

Simonyi Károly bélyegSimonyi Károly 1916. október 18-án született. A tehetséges kisgyerekre a falu plébánosa figyelt fel, és az ő segítségével került budapesti rokonaihoz. Tízéves korában az óbudai Árpád Reálgimnázium tanulója lett, ahol hamarosan kitűnt matematikából és fizikából. Érettségi után párhuzamosan Pécsett jogi, míg Budapesten mérnöki diplomát szerzett.Simonyi alkalmi boríték

1940-től a Műegyetem Bay Zoltán vezette atomfizika tanszékének tanársegédje. A világháború alatt amerikai, majd szovjet hadifogságba esett. 1946-ban részt vett a Bay Zoltán által vezetett Hold-radarkísérletben. 1948-ban a Soproni Műszaki Egyetem fizika-elektrotechnika tanszékére került, ahol megépítette az első magyar magfizikai részecskegyorsítót, egy 1 millió elektronvoltos Van de Graaff rendszerűt, melyért 1952-ben Kossuth-díjat kapott.

A Nobel-díjas kém
A könyv írója, Wisinger István, remek kollégám volt a Magyar Televízióban. Műsorvezetőként, riporterként dolgozott. Egy Riporter kerestetikben tűnt fel. Először a Magyar Rádiónál külsőzött, úgy került át az MTV-be. Dolgozott a Hétnek, az Ablaknak, számos dokumentumfilmet forgatott, egy ideig ő vezette a Filmfőszerkesztőséget. Szociológus, médiakutató, főiskolai tanár is. Szent-Györgyi Albertről írt könyvét ajánlom figyelmetekbe!

1952-től alapítója és vezetője volt a BME elméleti villamosságtan tanszékének és a KFKI atomfizikai osztályának, később az intézet egyik igazgatóhelyettese lett. A KFKI-ban párhuzamosan folyt a részecskegyorsító építése és az elméleti felkészülés az atomfizikai kutatásokra. Simonyi Károly a fúziós energiatermelés lehetőségeit és korlátait vizsgálta. 1956-ban megválasztották az intézmény forradalmi bizottsága elnökének. A forradalom után megindult ellene a harc. 1957. december 31-én elbúcsúzott az intézettől, a hetvenes évek elején pedig az általa alapított BME Elméleti Villamosságtan tanszékének tanszékvezetői posztjáról is távozni kényszerült. Beosztott egyetemi tanárként folytatta a tanítást. Ez tette lehetővé egy előadássorozat során körvonalazódó, A fizika kultúrtörténete c. legismertebb művének megírását, amelyért 1985-ben Állami Díjat kapott. Éveken át az egyetemi felvételi feladatokat kitűző bizottság elnöke volt. 1993-ban a Magyar Tudományos Akadémia soraiba választotta. 1998-ban elnyerte Az év ismeretterjesztő tudósa díjat és munkásságát a Magyar Nemzeti Örökség részévé nyilvánították. 2000-ben Akadémiai Aranyérem kitüntetést kapott.

A 90-es években teljesen visszavonult minden nyilvános szerepléstől. 2001. október 9-én hunyt el.

(Forrás: simonyi.sulinet.hu; wikipedia.org)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!