Facebook hozzászólás

Boldogság – születési hónap alapján

Vajon van köze a születési időnek a személyiséghez és a boldogsághoz? Ezt vizsgálja Richard Wiseman, a hatfieldi Hertford-shire Tudományegyetem boldogságkutatója. Szerinte a válasz igen.

Az asztrológiához semmi köze a projektnek. Richard Wiseman az egyik edinburgh-i tudományos konferencián beszélt az új kutatás részleteiről, miszerint bármily meglepő, de igenis határozott összefüggés mutatható ki a születés hónapja és a boldogsági faktor között.

Persze kérdés, hogy mit nevezünk boldogságnak. A kutatás szerint azokat az embereket, akik úgy nyilatkoztak: megtalálták társukat, ambiciózusak, tökéletesen elégedettek a karrierjük alakulásával, boldogan és értelmesen élnek. Ez nem azt jelenti ugyanakkor, hogy különösen keményen dolgoznának, kiugróan tehetségesek vagy intelligensek lennének, inkább azt, hogy úgy érzik, megtalálták a helyüket az életben: jó időben, jó helyen vannak.

A boldogság-projekt 1994-ben vette kezdetét, és az eltelt idő alatt több mint negyvenezer boldog és boldogtalan férfi és nő vett részt benne. A professzor összesítette az adatokat, és arra jutott, hogy a március és augusztus között született személyek pozitívabban értékelik az életüket, boldogabban élnek, mint akik más időszakban látták meg a napvilágot.

A télen született emberek ráadásul valamivel fogékonyabbak a betegségekre. Ez annak a következménye lehet, hogy a téli gyermekek több fertőzésnek vannak kitéve, többször meg is betegednek. Egészségesebb lehet, ha valaki valamelyik forró hónapban született – véli Richard Wiseman.

A projektben Jayanti Chotai, az Umea Tudományegyetem professzora is részt vett. Tanulmányában azt írta le, hogy szerinte a télen született gyermekek kevésbé találékony felnőttekké válnak, mint a nyáriak.

Elképzelése szerint ebben olyan tényezők játszanak szerepet, mint a környezet hőmérséklete vagy a napsütéses órák száma.

Richard Wiseman ugyanakkor azt tanácsolja a “boldogtalan” évszakban születetteknek, hogy ne csüggedjenek. Az a jó hír a téli születésűek számára, hogy az ember képes befolyásolni a saját boldogsági szintjét.

Ennek alapja a megingathatatlan optimizmus és az, hogy minden kínálkozó apró alkalmat meg kell ragadni – hangsúlyozta a pszichológus.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!