Facebook hozzászólás
328

Brazíliában még a bűnözők is udvariasak

A Reader’s Digest magazin 35 országban járt utána, hol a legfigyelmesebbek az emberek. Európában a svájciak, a horvátok és németek állnak a ranglista élén, míg a magyarok a középmezőnyben végeztek

Sokak szerint az udvariasság a múlté. A Reader’s Digest magazin azonban úgy találta, hogy a világ számos városában igenis figyelmesek és illemtudóak az emberek. Ez derül ki abból a kivételes, 35 országra kiterjedő felmérésből, amelyet a Reader’s Digest magazin készített az előzékenység és udvariasság témakörében.

A Reader’s Digest magazin 35 országban működő szerkesztőségéből riportereket – férfiakat és nőket azonos arányban – küldött ki inkognitóban, hogy felmérjék mennyire udvariasak az adott nemzet legnépesebb városában élő emberek. A tudósítók három különböző élethelyzetben vizsgálódtak:


  • Megnézték, tartják-e nekik az ajtót, amikor mások mögött lépnek be egy középületbe.


  • Egy-egy apróság vásárlásakor feljegyezték, hogy az eladó megköszöni-e a vásárlást.


  • Forgalmas helyen elejtettek egy papírokkal teli dossziét, hogy megtudják, segít-e valaki összeszedni azokat.


  • Minden kedvező, udvarias reakció egy pontot ért, a kedvezőtlen pedig nullát.

A szerkesztők nem szigorú tudományos felmérésre törekedtek, hanem arra, hogy képet fessenek az adott városban élők viselkedési szokásairól.

Az 50 országban, 21 nyelven megjelenő Reader’s Digest magazin júliusi számában adja közre 84 éves története legnagyobb szabású tesztjének, a világszerte elvégzett általános udvariassági vizsgálatnak az eredményét” – mondja Zsámboki Péter, a magyar kiadás főszerkesztője.

 A pontok összesítését követően az alábbi elgondolkodtató és néha meghökkentő eredmények születtek:

Budapest, Bécs, Prága és Madrid hasonlóan udvarias

A felmérésből kiderült, hogy a budapestiek 60%-a udvarias. Ezzel az eredménnyel a 35 város sorában a 11. helyen végeztünk, holtversenyben az osztrák, a cseh és a spanyol fővárossal. Budapesten a nők és a fiatalok az udvariasabbak .

A felmérést végzők számos olyan idősebb emberrel beszéltek, akik azt állították, hogy a fiatalok körében több az udvariatlan. A kutatás eredményeiből azonban éppen ennek az ellenkezője derült ki: a 40 év alattiak körében sokkal több az udvarias, mint a náluk idősebbek között. A fiatalok 80%-a illemtudó és szolgálatkész Budapesten, s ezzel a 4. helyet értük el az ifjak rangsorában.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!