Facebook hozzászólás
256

FEHÉR HELYETT ZÖLD KARÁCSONYT!

Csomagolónál már csak képeslapból dobunk ki többet

Bő két hét múlva itt a karácsony, de már november óta ünnepi lázban ég az ország. A bevásárlóközpontok karácsonyi díszben pompáznak, sokan elindultak ajándékbeszerző körútjukra, és az ünnepi menü is kezd összeállni az előrelátó fejekben. De arra vajon mennyire figyelünk, hogy fenntartható, környezetbarát módon készüljünk az ünnepekre? Pedig ez rendkívül fontos lenne, főként a csomagolást illetően, ugyanis óriási mennyiségű – sokszor nem újrahasznosítható – papír és műanyag kerül ilyenkor a kukákba: az Egyesült Királyságban például 300 ezer tonna, mellyel majdnem 260 ezerszer be tudnánk fedni a londoni Big Bent.

Magyarországon egyénenként évente átlagosan 100 kilogramm papírt használunk fel, melynek túlnyomó része a kukákba kerül, a legtöbb papírszemét pedig decemberben, az ünnepek alatt keletkezik: ilyenkor 10-15 százalékkal nő az átlagos papírfogyasztás mennyisége. Ami pedig még sokkolóbb, hogy karácsonykor mintegy 250 ezer tonnányi csomagolási hulladék végzi a szemétben.

Big Ben, London, parlament, Kép: publicdomainpictures
Big Ben, London, parlament, Kép: publicdomainpictures

Sajnos a nemzetközi helyzet sem jobb: az Egyesült Királyságban például évente több mint 100 millió tekercs (mintegy 227 000 mérföldnyi) csomagolópapírt használnak fel – melynek több mint 25 százaléka kerül a kukákba –, mindez pedig elegendő lenne ahhoz, hogy elérjük a holdat. Az Eurostat adatai szerint 2007 és 2016 között a papír és a karton volt a fő csomagolási hulladék az Európai Unióban: 2016-ban 35,4 millió tonna.

Fontos tudnivaló, hogy bár bizonyos csomagolópapír-fajtákat újra lehet hasznosítani, azokat, amelyek fényes, csillogó anyaggal vagy műanyaggal borítottak, nem!

Karácsonyi ajándékok, Kép, piqsels
Kép, piqsels

− Mindezek ismeretében egyértelmű, hogy fenntarthatóbbá kell tennünk az ünnepet. Ha csomagolópapírt használunk, ne külön-külön csomagoljuk az ajándékokat. A kapott meglepetéseket óvatosan bontsuk ki, hogy ne kelljen egy használat után eldobni a csomagolópapírt – és az általunk adott ajándékoknál is ügyeljünk a ragasztásra, hogy ne legyen muszáj széttépni a papírt. A legjobb azonban mégis az, ha – lehetőleg újrahasznosított anyagból készült – papírtasakba vagy ajándékdobozba tesszük ajándékainkat – utóbbi lehet például hullámkartonból, hiszen kiváló teherbírású, és még dekorálni is lehet. A dobozokat, tasakokat tartsuk meg, hiszen az épen maradtakat következő karácsonykor újra felhasználhatjuk, néhány természetből vett dísszel pedig új külsőt is adhatunk nekik – tanácsolta Miklós Zsolt, a 222 éves múltra visszatekintő, hullámkartonnal foglalkozó osztrák cég magyarországi ágának ügyvezető igazgatója.

Karácsonyi képeslapok, Kép: pexels
Kép: pexels
De nemcsak csomagolópapírból használunk el indokolatlanul sokat, hanem karácsonyi üdvözlőlapból is. A becslések alapján az Egyesült Királyságban 2019-ben egy-egy ember 17 karácsonyi képeslapot fog küldeni vagy kapni. Viszonyításképpen: ezzel a papírmennyiséggel majdnem 50 ezerszer be lehetne takarni a London Eye-t.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Buja növényzet, dúsan zöldellő pázsit? Vajon mi lehet a titka?

Valljuk be bátran, hogy mi, a kertünk szerelmesei már hatalmas izgatottsággal várjuk, hogy végre valóban…

Íme, 2024 legjobb ötletei lakberendezéshez

Ha te is nyitott vagy az újdonságokra, szívesen dekorálod a lakásodat, és érdekelnek a legújabb trendek a…
1 / 3 451

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!