Facebook hozzászólás
314

Debrecenbe érkezett A kis herceg rókája

Sivatagi rókák érkeztek a Debreceni Állat- és Növénykertbe 2017. május 3-án. A fiatal hím testvérpár a  lengyelországi Wroclaw állatkertjéből utazott az alföldi városba.

A sivatagi róka a ragadozók rendjébe és a kutyafélék családjába tartozó faj. Termetre a legkisebb családjában. Észak-Afrika, a Sínai-félsziget és az Arab-félsziget sivatagaiban él.

Sivatagi róka, Kép: MTI Foto, Czeglédi Zsolt
Kép: MTI Foto, Czeglédi Zsolt

Súlya 0,8-1,5 kg, 30-40 cm hosszú, farka 18-30 cm. Marmagassága alig éri el a 20 cm-t. Szőrzete sárgás-homokszínű, hasát, pofáját és fülének belső oldalát azonban fehéresszürke szőrszálak fedik. Törékeny alkatához hatalmas fülek párosulnak, amelyek a hőháztartásában játszanak fontos szerepet.

A sivatagi róka fülei sokak szerint azért nőttek nagyra, hogy az állat fülein keresztül hőt adjon le. A sivatagi róka azonban a forróság elől kotorékába húzódik, s csak éjszaka merészkedik elő. A sivatagban viszont éjszaka a forróságot metsző hideg váltja fel. A hidegben pedig még a sivatagi róka sem akarja hűteni magát. Ráadásul a sivatagi róka fülkagylóit bunda borítja, amely tovább nehezíti a hőleadást. A hatalmas fülek az irányhalláshoz kellenek, állatunk ugyanis az éj sötétjében leginkább füle segítségével kutatja fel zsákmányát.

Sivatagi róka, Kép: MTI Foto, Czeglédi Zsolt
Kép: MTI Foto, Czeglédi Zsolt

Ahhoz, hogy a hangok alapján tudjon vadászni, nemcsak az egészen halk neszeket kell meghallania, hanem azt is nagyon pontosan kell érzékelnie, hogy a hang pontosan honnan jön. Ezt segítik elő a hatalmas fülek.

Társas állat, kisebb családi közösségeket alkot. A forró sivatagok lakója, olyan területeké, ahol némi száraz növényzet még megtalálható. Bár ragadozóként elsősorban rovarokra, kisebb gerincesekre vadászik, a táplálékának jelentős részét azonban termések, levelek és gyökerek teszik ki, amelyekből fedezni tudja a napi vízszükségletét. Éjszakai vadász, a nappali forróságot a maga ásott üregekben pihenve vészeli át. A zsákmányát a talajból kiásva vagy hatalmas ugrásokkal szerzi.

Akár 10 egyedből is álló családokban élnek, amelyeket a kizárólagosan szaporodó alfa-párok vezetnek. Változatos, néha furcsának tűnő hangon kommunikálnak egymással. Időnként több család is összeállhat, bonyolult üregrendszerek készítve. Azonban – hasonlóan a többi rókához – egyedül vadásznak. A természetben 10, állatkertekben 12 évig élnek.

A kis herceg
A kis herceg, Kép: wikimedia
A kis herceg, Kép: wikimedia

Antoine de Saint-Exupéry világhírű remekművében, A kis hercegben szereplő Rókát, a kis herceg legjobb barátját tulajdonképpen nem az európai vörös róka, hanem valószínűleg a sivatagi róka ihlette. 1935 végén Saint-Exupéry egyik társával kényszerleszállást hajtott végre Egyiptomban, a Szaharában, ahol több ízben látott apró termetű sivatagi rókákat, de 1928-ban, Nyugat-Szaharából is egy olyan levelet írt húgának, amiben azt mondja, nagyon szereti ezt a kisállatot. A regényben a kis herceg panaszkodik is a pilótának, hogy a rajzain a rókának túl hosszúak a fülei. A sivatagi rókának is a termetéhez képest nagyobb fülei vannak.

(Forrás: wikipedia)

Nézd meg, milyen cuki Tina tigrislovacskája!
Megszületett Tina és Cukorka cuki kis zebracsikója. A Fővárosi Állat- és Növénykert legfiatalabb, április 15-én született kis lakója már szaladgál és hancúrozik a kifutóban, így a nagyközönség is láthatja.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!