>
Facebook hozzászólás

5 + 1 TIPP A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSÉRT

Döbbenetes statisztika – előzés helyett megelőzés

Mintegy négyszázan hunytak el valamilyen közlekedési balesetben Magyarországon idén novemberig, noha a tragédiák többsége megelőzhető lett volna, ha a résztvevő felek betartják a szabályokat. A közúti balesetek áldozatainak emléknapja alkalmából az egyik legismertebb flottakezelő a biztonságos közlekedés szakértőjeként ad 5+1 tanácsot, amelyekre odafigyelve könnyebben elkerülhetők a közúti tragédiák.

November 17-én emlékeztünk a közúti balesetek áldozataira, akiknek száma évről évre meredeken emelkedik. Hiába a rendőrség által kiadott „vörös kód”, idén novemberig mintegy négyszázan veszítették életüket olyan közúti balesetekben, amelyek nagy része elkerülhető lett volna, ha a résztvevők betartják a közlekedésre vonatkozó szabályokat.

  1. Vezessen előzékenyen az utakon!

A legnagyobb biztosítók szerint nem a gyorshajtás a balesetek leggyakoribb kiváltó oka, hanem az elsőbbségadás elmulasztása. Éppen ezért sose vezessünk rutinból, mindig éljünk együtt a forgalommal, így nem csak azt fogjuk észrevenni, ha elsőbbséget kell adnunk, hanem azt is, ha a forgalom akadályozása nélkül le tudunk mondani saját elsőbbségünkről. Fontos azonban, hogy ne akarjunk minden áron előzékenyek lenni, vegyük észre, ha ezzel gátoljuk a folyamatos forgalmat.

  1. Lassan járjon, tovább ér!

Gyalogos autó előtt, Kép: mercarius
Kép: mercarius

3. Tartson nagyobb követési távolságot!

Még jól megválasztott sebesség mellett is történhetnek olyan váratlan helyzetek, amelyeknél csak tizedmásodpercek állnak rendelkezésünkre, hogy megfelelő döntést hozzunk. Ilyen lehet például, amikor egy állat váratlanul átszalad az előttünk haladó jármű előtt, és vészfékeznünk kell. A baleset elkerülésének esélyeit jelentősen növeli, ha odafigyelünk arra, hogy a korábban megszokottnál nagyobb követési távolságot tartsunk. Azt se feledjük, hogy a ráfutásos ütközéseknél automatikusan a hátulról érkező számít vétkes félnek, és ilyenkor az esetlegesen okozott személyi sérülés felelőssége mellett az okozott kár is a mi biztosításunkat fogja terhelni.

4. Tekintsen egyenrangú félként a forgalom minden résztvevőjére!

A baleseteknek szintén gyakori kiváltó oka, hogy a résztvevők nem tekintenek egyenrangú félként egymásra, ezek közül is kiemelkedő a gyalogosgázolások száma. Bár a KSH adatai szerint idén júniusig 194-gyel kevesebb gyalogost ütöttek el, mint tavaly ugyanebben az időszakban, ennek ellenére is magas a gázolások előfordulási aránya. A gyalogosok mellett gyakoriak a bicikliseket, motorosokat érintő karambolok is. Senki nem indul úgy útnak, hogy ne szeretne hazaérni, ezért – használt közlekedési eszköztől függetlenül – tekintsünk mindenkire a forgalom egyenrangú résztvevőjeként, és ne nehezítsük meg egymás számára a haladást.

5 tipp a biztonságos őszi közlekedéshez

Autó csónakot húz az őszi erdőben Kép: pixabay
Kép: pixabay

Tudtad, hogy a lehullott falevelek kora reggel pont úgy csúszhatnak, mintha jégen közlekednénk? Az átmeneti időszakban az autósoknak is nagy figyelmet kell fordítaniuk autójukra és az óvatos közlekedésre. Az Abroncs Kereskedőház szakértőivel összeállítottunk 5 fontos szempontot, amelynek segítségével megelőzhetjük az őszi kellemetlenségeket.

5. Ne vállaljon felesleges kockázatot!

A nem körültekintően végrehajtott manőverek is gyakran vezetnek veszélyes közúti balesetekhez. A modern autók vezetéstámogató rendszerei ilyen esetben hasznosnak bizonyulhatnak, azonban fontos, hogy ne hagyatkozzunk kizárólag ezekre, még akkor sem, ha régóta használjuk és jól ismerjük járművünket, emellett pedig ne vállalkozzunk olyan manőverre, amit nem tudunk biztonságosan kivitelezni.

+1. Soha ne vezessen ittasan!

Szerencsére a biztosítók által publikált lista dobogójára nem fért fel az ittas vezetés, azonban így is gyakoriak az alkoholos befolyás következtében okozott halálos kimenetelű balesetek. Az ünnepek alatt gyakrabban adódhat alkalom alkohol fogyasztására, éppen ezért fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ne üljünk volán mögé ittas állapotban. Kis mennyiségű alkohol fogyasztásakor is jelentős mértékben romlanak a reflexek, és nem tudunk megfelelően reagálni egy hirtelen adódó vészhelyzetre.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!