Facebook hozzászólás
353

Egy politikai foglyot ünnepel Európa

Oleg Szencov ukrán filmrendezőt köszönti Európa. Ebben az esztendőben ő kapta a gondolat szabadságáért járó Szaharov-díjat az Európai Parlamenttől.

Oleg Szencov, Kép: Európai Parlament
Oleg Szencov, Kép: Európai Parlament

Oleg Szencovot 20 év börtönbüntetésre ítélték Oroszországban, mert az ottani törvényhozás terrorcselekmények előkészítésért bűnösnek tartotta a Krím-félsziget orosz elfoglalása után. Tárgyalását a nemzetközi szervezetek tisztességtelennek tartották. 145 napos éhségsztrájkjával a politikai foglyok szabadon bocsátásáért vívott küzdelem szimbólumává vált. Börtönbüntetése miatt unokatestvére, Natalja Kaplan, és ügyvédje, Dimitrij Dinze képviselte a strasbourgi ceremónián.

 

Az Európai Parlament Andrej Dimitrijevics Szaharovról nevezte el 1988-ban alapított díját, amellyel azokat a kivételes személyeket vagy csoportokat tünteti ki, akik védik az emberi jogokat, a demokráviát és a szólásszabadságot, továbbá az egész világon küzdenek az intolerancia és az elnyomás ellen. Az elismerést minden évben az Európai Parlament adja át Strasbourgban, az ENSZ Emberi Jogos Egyetemes Nyilatkozatának évfordulójához, december 10-éhez legközelebbi időpontban. Eddig olyan jeles díjazottak voltak, mint Nelson Mandella, Alekszander Dubcsek, Ibrahim Rugova vagy Kofi Annan.

(További információk, hírösszefoglalók az Európai Parlamentből: www.h-uniotv.eu)

Nejlonborzasztó
Bizonyítottan jó néhány állatfajnál meddőséget okozott a természetbe került, és ott elaprózodott műanyag. Az Európai Parlament 2025-re negyedére akarja csökkenteni a műanyagfelhasználást Európában, mert nincs más megoldás, ha el akarjuk kerülni a környezeti katasztrófát.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!