Facebook hozzászólás
186

Egy remek téli sport: a jéggolf

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a hógolf, vagy más néven jéggolf. A sportágról sokan hiszik, hogy az Egyesült Államokból ered, a hollandoknak azonban bizonyítékuk van az ellenkezőjéről.

A sportágról sokan hiszik, hogy az Egyesült Államokból ered, a hollandoknak azonban bizonyítékuk van az ellenkezőjéről. Aert van der Neer XVII. századi holland festő több képén is ugyanis félreérthetetlen pózban áll néhány férfi az egyik holland csatorna befagyott felszínén, kezükben ütőket tartva.

Mára a sportág egyre népszerűbb Észak-Amerikában és Európában is, de igazi jéggolfozó nemzetnek továbbra is a finnek és a skandinávok számítanak. A jéggolf Mekkája pedig egyértelműen Grönland, ahol 1997 óta a világbajnokságot is rendezik. Itt állítólag az sem szokatlan, ha egy jegesmedve is beáll nézőnek. Persze a -30, -40 C fokos hőmérséklet ront némiképp az élvezhetőségen. A golfozók egyik legnagyobb gondja az, hogy ne fagyjon jéggé a kezük, és megfelelően tudjanak ütni a több rétegnyi ruhában is. És persze arra is gondolniuk kell, hogy a labdák nem annyira rugalmasak a nagy hideg miatt, így másképp kell kiszámítaniuk a repülés ívét.

Akárcsak a hagyományos golfban, itt is több állomásból álló versenysorozatot rendeznek, ahová profi játékosokat és golfozó hírességeket is meghívnak. Könnyű ugyanis átállni a rendes golfról, hiszen a hógolf szabályai alig térnek el a játék hagyományos formájától, ugyanazokkal az ütőkkel és labdákkal játsszák mindkettőt – persze a hóban kevésbé mutat a fehér, így a labda színe piros vagy narancssárga.

Egy hógolfpálya legkülönlegesebb része a green, pontosabban a white, vagyis a gurító felület. Ez fagyott hóból áll, amelyen a golflabda egészen kiszámíthatatlanul viselkedik, ezt kompenzálandó a lyuk sokkal nagyobb, mint a normális pályákon, mintegy 20 centiméter átmérőjű. A szakaszok viszont lényegesen rövidebbek, és csak kilenc darabot kell teljesíteni egy fordulóban, ami azonban egyáltalán nem teszi könnyebbé a játékot.

Jó szórakozást!

Forrás: Open Communications



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!