Facebook hozzászólás
283

Fantasztikus kiállításokkal vár jövőre a Nemzeti Galéria

Picasso-, Modigliani-, Ország Lili-, és az orosz avantgárdok kiállításai nyílnak jövőre a Magyar Nemzeti Galériában, melynek a Szépművészeti Múzeummal újraegyesített anyaga jelentős külföldi múzeumokban is bemutatkozhat. De még számos meglepetés vár a művészetkedvelőkre!

Idén a Szépművészeti Múzeum stábja és kiállításai is felköltöztek a Nemzeti Galériába, ahol most az állandó kiállításon egy válogatás is látható a Szépművészeti fő műveiből. A Szépművészeti és az MNG gyűjteményének legjelesebb alkotásai közben külföldön is bemutatkoznak: jelenleg Milánóban és Rómában, majd jövőre a párizsi Musée du Luxembourg-ban.

Magyar Nemzeti Galéria Kép: wikipédia

Victor Vasarely születésének száztizedik évfordulójára Aix-en-Provence-ban 2016-ban nagy kiállítás-sorozatot terveznek, ehhez jelentős kölcsönzésekkel csatlakozik a Szépművészetihez tartozó budapesti Vasarely Múzeum is, közben az elaggott állapotú, óbudai intézményt is megújítják, hogy 2016 őszén egy Bortnyik-kiállítással nyithasson meg ismét.

Megújul a Szépművészeti
A Szépművészeti Múzeum február közepén zárta be kapuit a több mint negyedmilliós látogatottságú Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállítással. Az épületben most az utóbbi évtizedek legnagyobb felújítása zajlik, melynek végeztével a közönség ismét láthatja a hetven éve bezárt Román csarnokot, új kiállítóterekkel bővül a múzeum és a közönségforgalmi terek egy része is megújul – számolt be a főigazgató. A közönség 2018 tavaszán egy funkciójában is megújult Szépművészetit fog visszakapni, mert visszaköltöznek oda a régi magyar mesterek, így az épület az ókori művészettől a 18. század végéig az egyetemes és magyar művészet bemutatását fogja szolgálni, míg a modern magyar és nemzetközi anyag a Liget Projekt keretében megépülő Új Nemzeti Galériában lesz majd látható.

Jövő év őszén a Magyar Nemzeti Galéria a Kogarttal közös szervezésben a krakkói Nemzeti Múzeumban is megjelenik egy klasszikus magyar művészeti kiállítással, ahogy a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeumban is előkészítenek 2016 októberére egy jelentős bemutatkozást a budapesti múzeum itáliai és németalföldi reneszánsz anyagából. A haarlemi Frans Hals Múzeumban a Szépművészeti holland gyűjteményéből mutatkozik be egy jelentős válogatás jövő ősszel – mondta el az MTI-nek az intézményt vezető Baán László.
Január végétől májusig a jekatyerinburgi Művészeti Múzeum nemzetközileg kevésbé ismert, de rendkívül fontos orosz avantgárd gyűjteménye érkezik az MNG-be, olyan alkotók munkáival, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, Alekszandr Rodcsenko, El Liszickij, Natalja Goncsarova vagy Mihail Larionov; ennek a gyűjteménynek a java így együtt még soha nem hagyta el Oroszországot.
Tavasszal Pablo Picasso, majd Amedeo Modigliani munkáiból nyílik az egész életművet áttekintő, retrospektív igényű tárlat. A Picasso-kiállítás fő partnere a párizsi Musée Picasso, de más nagy európai múzeumokból is érkeznek művek, így sikerül majd az életmű 77 évét átfogni. A tárlat a figurális ábrázolás változásaira fókuszál Picasso életművében – jegyezte meg a főigazgató, emlékeztetve: az utolsó jelentős Picasso-kiállítást több mint két évtizede láthatta a közönség Budapesten, átfogó Modigliani-tárlat pedig még sohasem volt Magyarországon.

Átfogó Picasso-kiállítást már 20 éve nem láthattunk Kép: facebook

Folytatódnak a nagy magyar mesterek retrospektív tárlatai is, a művész születésének 90. évfordulója alkalmából nyílik életmű-kiállítás Ország Lili alkotásaiból 2016 decemberében. Év közben számos kamaratárlatnak is otthont ad az MNG: a Picasso és Modigliani-kiállításokhoz kapcsolódva, a két művész egyik fontos inspirációs forrását bemutatva például afrikai törzsi maszkokból nyílik kiállítás, a Néprajzi Múzeummal együttműködésben.
Még decemberben kiírják a Néprajzi Múzeum új épületének építészeti pályázatát, melyre a tervek szerint tizenöt tervezőt hívnak meg – a világhírű nemzetközi irodák mellett az eddigi pályázatoknál több magyart is. A kortárs építészet számos világsztárja is elfogadta már a meghívást.
A Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye 2015-ben kiemelkedő jelentőségű műtárgyakkal gyarapodott a gyűjtemény, többek között Tiziano, Vaszary, Gulácsy, Moholy-Nagy alkotásaival és az Artpool Művészetkutató Központ anyagával. Az Értéktár Program keretében 2016 elején kerülhet sor a holland aranykor egyik kiemelkedő festője, Abraham van Beijeren egyik jelentős csendéletének megvásárlására egy külföldi gyűjteményből. A mű így visszatér Magyarországra, hiszen az a 20. század legjelentősebb magyar magángyűjtője, Nemes Marcell sajnálatosan szétszóródott kollekciójának jeles darabja volt – számolt be Baán László.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!