Facebook hozzászólás

Három hosszúnyakú egyhuzatra

Először fordult elő majd 150 év után, hogy másfél hónap halatt három zsiráfbébi is született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézet 1868 óta foglakozik a kecses nyakú állatokkal. Az év első napjában már beszámoltunk az akkor még – rokonsága révén általunk még XXXII. Rothschildnak nevezett újszülöttről, és azóta újabb két bébi látott napvilágot. A jövevényeket már mindenki megnézheti! Gyertek, jó kis hétvégi program!

Január elsején egy zsiráfborjú születésével kezdődött az élet a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A jövevényről néhány nappal később már azt is tudni lehetett, hogy nőstény, és közönségszavazással a Sauda nevet kapta. Időközben viszont két másik zsiráf is világra jött a városligeti intézményben, méghozzá mindkettő február 15-én, néhány óra eltéréssel.

Zsiráfborjak Budapesten, Kép: zoobudapest.com/ Bagosi Zoltán
Ez aztán a zsiráfbumm Budapesten, Kép: zoobudapest.com/ Bagosi Zoltán

Budapesten, az Állatkertben jelenleg három felnőtt, szaporodóképes nőstény zsiráf él, s mindegyiküknek volt már korábban is utódja. A január elsején született borjúnak a legidősebb anyaállat, a 21 éves Santana adott életet, de már akkor lehetett tudni, hogy a másik két nőstény is vemhes. Február 15-én előbb a 10 éves Ingrid, majd néhány órával később a nála bő fél évvel fiatalabb Sandra is világra hozta a maga utódját. A legutóbbi jövevények nemét még nem sikerült kétséget kizáróan kifigyelni, így nevet is csak ezután fognak kapni.

Ez aztán rekord!
Mivel a zsiráfok vemhességi ideje egy évnél is hosszabb (általában 400 és 460 nap között szokott lenni), ikerellés pedig olyan ritkán fordul elő, hogy a tudomány mindössze néhány esetet ismer, az állatkertekben ritkaságnak számít, ha egy naptári évben több zsiráfborjú is születik. Ez eleve csak ott fordulhat elő, ahol több szaporodóképes nőstényt is tartanak. A Fővárosi Állat- és Növénykert történetében eddig öt olyan esztendő volt, amelynek során két zsiráf is született (1985, 2002, 2012, 2013, 2015), olyanra viszont még soha nem volt példa Budapesten, hogy ugyanabban az évben három zsiráfborjú is világot lásson. Most először fordult elő az is, hogy 24 órán belül mindjárt két zsiráf is megellett.

Az első napokban ugyan csak egy külső betekintő ablakon át lehetett látni az állatokat, mivel a születés után egy darabig a legteljesebb nyugalmra van szüksége az állatoknak, de egy hét elteltével már nincs szükség a rendkívüli intézkedésekre.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagy hagyománya van a zsiráfok tartásának és szaporításának. Az első pesti zsiráfborjú 1868-ban született, ezzel a magyar főváros állatkertje London (1838), Párizs (1852) és Bécs (1858) után a negyedik volt a világon, ahol ilyen örvendetes esemény történt. Budapesten az elmúlt másfél évszázad során – a legutóbb született borjakat is beleszámítva – összesen 34 zsiráfborjú jött a világra!

A budapesti zsiráfcsapat jelenleg kilenc egyedből áll. Az idén született borjak és a három anyaállat mellett ugyanis a 2015-ös születésű két fiatal (Ikinya, Sisi), valamint az apaállat, Akin is a Szavanna-ház lakója.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 145

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!