Facebook hozzászólás

Három S-sel nyitott a posta

Alkalmi bélyegsorozatot indított Tájak, városok témakörben a Magyar Posta. Az első három címletén a várossá avatásának 50. évfordulóját ünneplő Sárospatak, Sárvár és Siófok szerepel. A bélyegképek nem csupán egy-egy kiemelt látványosságot mutatnak be, hanem a településeket a grafikai kompozíciónak köszönhetően elhelyezik Magyarország térképén is. A bélyegsor Benedek Imre grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Sárospatak, Kép: Magyar Posta
Sárospatak, Kép: Magyar Posta

Sárospatak a Zempléni-hegységben, a Bodrog partján fekvő, kulturális értékekben, műemlékekben és történelmi múltban gazdag kisváros, amely igazi ékszerdoboznak tűnik, és ahol a múlt és a jelen harmonikus szimbiózisban él. Egyik ikonikus intézménye a klasszicista stílusú Református Kollégium, ahol 1531 óta folyamatos az oktatás, és ami évszázadok óta a város szellemiségének egyik alapja. Múltját idézi a Rákóczi-vár és -múzeum – amely a gótikus és reneszánsz építészet egyik patinás műemlék együttese. A város barokk és eklektikus épületei szerves egységet alkotnak Makovecz Imre épített örökségével, az organikus stílus olyan gyöngyszemeivel, mint a bélyegen bemutatott A Művelődés Háza és Könyvtára, vagy a Repositorium, illetve az Árpád Vezér Gimnázium. Az első napi boríték az említett Rákóczi-várat ábrázolja, az alkalmi bélyegzőt a városcímer stilizált rajza díszíti.

Sárospatak boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta
Sárvár, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Sárvár nyugat-dunántúli kisváros, amely a Vas megye földrajzi tengelyét képező Rába folyó két partján, a Gyöngyös-patak torkolatától délre fekszik. A város nevét a vizekkel, mocsarakkal körülvett Árpád-kori váráról kapta. A bélyegen a város jelképe, a Nádasdy-vár látható. A Magyarország történelmében meghatározó család tagjai a 16-17. században birtokolták a várat: az épület ekkor nyerte el későreneszánsz formáját. A várban múzeum működik, mely többek közt bemutatja a család történetét, illetve a vár utolsó királyi tulajdonosának, a bajor Wittelsbachoknak a hagyatékát. Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása szintén ott várja vendégeit. A 21. század első évtizedében a település fejlődését alapvetően a gyógy- és idegenforgalom fellendülése határozta meg, az első napi borítékon a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő szabadtéri medencéi láthatók, az alkalmi bélyegző alapjául a városcímer stilizált rajza szolgált.

Sárvár boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta
Siófok, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Siófok a Balaton keleti medencéjének egy igen érdekes és sokszínű, jelentős turisztikai értékekkel rendelkező települése, Magyarország és a Balaton egyik nyári központja. Mindenki kedveli a város kellemes fürdőzést kínáló, lassan mélyülő, sekély vizű partját, ahol az odaérkező vendégek pihenését és kikapcsolódását a tó lágy vize mellett a látnivalók, a szervezett programok és a szívélyes vendéglátás szolgálja. Már a 19. század végétől – mai értelemben is – modern szállodák és éttermek épültek, melyek jó alapot adtak a település néhány év alatt végbement gyors és lenyűgöző változásaihoz. A bélyegen a város emblematikus épülete, a Siófok központjában álló, 45 méter magas Víztorony látható. Az 1912-ben átadott épület különlegessége, hogy a torony kilátó szintjeire 2 panorámalifttel juthatnak fel az érdeklődők, akik elé a magasban lélegzetelállító panoráma tárul. Az első napi boríték fő eleme a siófoki móló végén található Béke Jóságos Angyala szobor, az alkalmi bélyegzőt pedig a városcímer stilizált rajza díszíti.

Siófok boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta
Híd a közös jövőbe
Évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének tagjai. PostEurop 2018-ra a hidak témakört választotta – ezzel érzékeltetve a tagországok közös értékeit és a filatélia fontosságát. Az EURÓPA bélyeg jelenleg is az egyik legnépszerűbb gyűjtési tematika, és a hivatalos logóval ellátott kiadványok a legkeresettebb bélyegújdonságok között találhatók. A 2×2 bélyegből álló magyar bélyegkisív Kara György grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Fellapoztuk Gyuri bácsi naptárát

Márciusra is jutott egy gyógynövény a bükki füvesember naptár naptárjában. Gyuri bácsi különleges…

Amit tudnod kell az esemény után

Ha a szexuális együttlétkor nem megfelelően (vagy egyáltalán nem) védekeztetek, a nem kívánt terhesség elkerülése…
1 / 1 474

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!