Facebook hozzászólás
311

Hoppá! Dumcsiznak a zsiráfok?

Míg sok állat hangját jól ismerjük, a zsiráfok fejtörést okozhatnak, hiszen az alkalmankénti horkantásokat és fújásokat leszámítva, nem sok jellegzetes hangot hallhatunk tőlük. Egy biológuscsoport viszont felfedezte, hogy a hosszú nyakú növényevők „mormognak” írta a hirado.hu.

Korábban azt gyanították, hogy azért nem tudnak jellegzetes hangokat produkálni, mert fizikailag nehézkes elég erős légáramot generálniuk hosszú nyakukon át a hangképzéshez. (Egy kifejlett állat majd 6 m magas!) Mások szerint az állatok alacsony frekvenciájú infrahangokat – emberi füllel nem észlelhetőek – használnak, mint az elefántok és más nagy testű állatok teszik a hosszú hatótávú kommunikációhoz.

Miután megvizsgálta a három európai állatkertben rögzített, majd 1000 órányi dokumentált hangot, Angela Stöger, a Bécsi Egyetem kutatója és csapata nem talált bizonyítékot az infrahangos kommunikációra, ellenben furcsa „mormogást” észlelt a zsiráfok lakhelyéről éjszaka.

Kép: wikimedia

Alacsony frekvenciájú – mintegy 92 Hz – hangnak bizonyult, ami nem infrahang, mert még éppen észlelni tudjuk. A kutató és csapata szerint időtartama változó, és hangok gazdag kombinációjából áll.

Zsiráf
A zsiráf Afrikában élő párosujjú patás emlősállat, a legmagasabb és leghosszabb nyakú szárazföldi élőlény. (Forrás: Wikipédia)

A zsiráfok szociálisan strukturált rendszerben élnek, a kutatók hosszú ideje próbálják feltárni, hogyan kommunikálnak – tette hozzá Meredith Bashaw, amerikai szakember. Szerinte a hümmögés a horkoláshoz hasonlóan passzívan is létrejöhet, vagy alvó állapotban is kiadhatja az állat, mint amikor az ember beszél, a kutya ugat álmában. De az is elképzelhető, hogy így kommunikálnak egymással a sötétben, amikor a látás korlátozott.

A kutatóknak nem sikerült meglesniük az állatokat mormogás közben, ezért egyelőre nem tudni, milyen magatartás járul a hangokhoz. Más, hasonló szociális berendezkedésű fajoknál azonban a hangképzésről ismeretes, hogy olyan információkat közöl, mint életkor, nem, nemi vágy vagy éppen dominancia.

Itt a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb szerzeményeiről, a cebui disznókról is olvashatsz!

A kutatást a BMC Research Notes folyóirat közölte.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!