Facebook hozzászólás
667

VIRÁGSZIROM-TENGER

Itt a japán cseresznyefavirágzás

Japánban javában tart a csereszenyefavirágzás, március végétől egészen május elejéig végig vonul végig a szigetországon, akár az egy sorba rendezett dominók, ahol az első darabot megbökve egymás után dőlnek el. Budapesten április 18-19-re jósolják a meteorológusok az ELTE Füvészkertjében a szirombontást, de a járvány miatt a hagyományos Sakura Ünnep most elmarad.

A japánspecialista.hu már év elején megjósolta, mikor köszönt be Japánban a cseresznyefavirágzás. Budapesten a majd két hónapos virágzás közepére esik általában az itthoni fák virágba borulása. Idén április 18-19-én rendezték volna az ELTE Füvészkertben a Sakura Ünnepet, ám a járvány ezt is áthúzta. Ettől persze még a Füvészkertben minden bizonnyal ott virágoznak a gyönyörű fák, amiket most épp nem lát senki.

Van szebb a csereszenyafavirágzásnál? Fotó: depositphotos
Van szebb a csereszenyafavirágzásnál? Fotó: depositphotos

 

Ahogy januárban jósolták, idén a megszokottnál tényleg egy héttel előbb érkezett a cseresznyevirágzás Tokióba. A teljes virágba borulást március 27-re becsülték az oszakai székhelyű cég január 9-i előrejelzéséből, s igazuk is lett. A déli városok után hozzávetőleg így követik egymást Észak-Japán felé tartva a virágzások: elsőként Tokió és Kochi prefektúra volt szemtanúja az ikonikus virágzásnak, méghozzá március 19-től. Tokióban március 21-én kezdődött a szirmok kibontakozása.

Az időjósok szerint a korábban kezdődő virágzást a magasabb hőmérséklet okozza, hiszen az ősz és a tél is enyhébb volt a korábbiaknál, ráadásul a tavaszi időjárást is kellemes, naposnak jósolják. A japán fővárosban 2013 óta folyamatos felmelegedést figyelnek meg a tudósok.

Az előrejelzések az ország többi részén is valamivel korábbra saccolták a cseresznyefavirágzást: március 20-tól Fukuokába, március 21-től Nagoya városában, március 22-től Hiroshimában, március 23-tól Kiotóban, március 25-től Oszakában és Kagoshimában, április 1-től Kanazawában és április 7-től Sendaiban.

A teljes virágba borulást a következőképpen jósolták a cég meteorológusai: Tokióban és Kochiban március 27-én, Fukuoka városában március 29-én, Oszakában, Kiotóban, valamint Hiroshimában április 1-jén, valamint Sendai-ban április 12-én. A szigetország északi részén, Hokkaido-n várhatóan május 1-jén kezdenek virágba borulni a cseresznyefák, teljes pompájukat május 5-én érik el.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!