Legális dopping az abasári rizling!
Megünnepelték Abasáron a rügyfakadást! A Mátrai Borvidék turistacsalogató településén koncertekkel, gyerekprogramokkal buliztak az érdeklődők. A legfontosabb természetesen az ásványokban gazdag olaszrizling volt. A helyi gazdák szerint a remek borban a „periódusos rendszerben még nem szereplő elemek” is fellelhetők.
– Az olaszrizling szőlőfajta elképesztő mennyiségű magnéziumot képes felvenni, és ez az ásványgazdagság a borban is visszaköszön – állítja Molnár Gábor abasári borász, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, aki szerint e bort kortyolgatva bizonyosan elkerülhetők a magnéziumhiányra visszavezethető izomgörcsök. E legális „doppingból” jócskán fogyott az elmúlt hétvégén, akkor rendezte meg ugyanis az Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesülete immáron ötödik alkalommal a tavaszhoz kötődő népszerű ünnepet, a Rügyfakadást.
– Jó a Mátra hardverje – állapították meg azok a borszakértők, akik megkóstolták a teraszos művelésű, vulkanikus Sár-hegyen termett borokat. A magyar és külföldi specialisták álmélkodva kóstolták a jobbnál jobb rizlingeket – és nemcsak az ásványtartalom miatt. Pálinkás Attila 2008-as olaszrizlingje például az ország legjobb ilyen fajtabora volt 2012-ben, míg a már idézett Molnár és Fiai olaszrizling minden eddigi évjárata számtalan aranyérmet nyert az országos versenyeken. Ez arra látszik utalni, hogy a hardver mellett a szoftverrel sincs különösebb probléma.
A helyi borászok ráadásul abban is példamutatóak, hogy néhány éve közös összefogással felújították a düledező abasári orvosi rendelőt, és kinevezték Borrendelőnek. A helyiségben magnéziumban gazdag gyógyító rizlinget is lehet kapni, sőt, valamennyi helyi termelő valamennyi bora kapható – és nem csak receptre!
Egy másik borvidék: megmutatom, milyen Bujdosóék tavasza! Egészségetekre
Hozzászólás zárolva.