Facebook hozzászólás

Mennyi kalória van egy pohár borban? Hamarosan tudni fogjuk!

Az alkoholos italok energiatartalmát feltüntető címkék bevezetéséről szóló javaslatot vár a Parlament 2016-ig az Európai Bizottságtól. A szerdán elfogadott állásfoglalásban a képviselők olyan új alkoholstratégiát kérnek, amely foglalkozik a fiatalkorúak alkoholfogyasztásával, és figyelmeztet az alkoholfogyasztás utáni autóvezetés és a várandósan történő italozás veszélyeire.

A túlzott alkoholfogyasztás több tagállamban a második, életvitelből eredő halálozási ok, az alkoholizmus pedig legalább 60 krónikus betegség esetében kockázati tényező. A túlzott alkoholfogyasztás világszerte évente 3,3 millió halálesetet okoz, azaz az összes halálozás 5,9 százalékáért felelős. A 20-39 évesek között a halálozások negyedéért felelős a túlzott szeszfogyasztás. A halálozás közvetlen kiváltó okai leggyakrabban balesetek, erőszakos cselekmények vagy a máj megbetegedése.

Az Európai Parlament képviselői ezért felszólítják a Bizottságot,  a fogyasztók tájékoztatása érdekében az alkoholtartalmú italokra is kötelezővé tegye-e az összetevőket és a tápértéket feltüntető címkézést, vélték a képviselők. Az alkoholoknak legalább a kalóriatartalmát egyértelműen fel kellene tüntetni, ezért a Bizottság erről legkésőbb 2016 végéig nyújtson be jogalkotási javaslatot, kéri az állásfoglalás.

Az egész Unióban alkalmazandó címkéknek az ittas vezetés veszélyeire emlékeztető figyelmeztetést is tartalmaznia kellene.

A fiatal fogyasztók védelme

A képviselők sürgetik a tagállamokat, hogy szigorúan tartassák be az alkoholfogyasztásra vonatkozó életkori határt. A tagállamoknak a nagyon olcsó szeszek árusítása elleni fellépést is meg kellene fontolni, fogalmaztak a képviselők.

Az Európai Bizottságnak foglalkoznia kellene az interneten határokon át bonyolódó alkoholkereskedelemmel. Különösen a fiatalok figyelmét kell felhívni az alkalomszerű, mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire, és többet kell tenni az ittas autóvezetésből eredő közúti balesetek számának csökkentéséért.

Az élmezőnyben vagyunk, de erre most nem vagyunk büszkék!
Az uniós élmezőnybe tartozunk még mindig, bár erre egyáltalán nem vagyunk olyan büszkék. A dohányzók aránya például az ötödik legmagasabb Európában, az alkoholproblémákat tekintve pedig világviszonylatban is az élbolyba tartozunk. Aggasztó az is, hogy a felnőtt lakosság fele nem végez intenzív testmozgást.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szomorú, de meg kell tanulnod a szót: sundowning

A sundowning az Alzheimer-kórral és a demencia egyéb típusaival társuló tünet lehet. Ilyenkor a beteg…

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…
1 / 1 496

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 147

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!