„Miccsoda” megkönnyebbülés! Vége a „csórékolbászpániknak”!
A mititei, fonetikusan miccs, más néven csórékolbász a román konyha különlegessége. Az ízletes darálthúsrudacskák elkészítéséhez nélkülözhetetlen összetevők használatát végre engedélyezte az Európai Unió illetékes bizottsága, így elhárult az a veszély, hogy a hagyományos étek lekerül az étlapokról.
A Romániában miccsként ismert, darált marha- és birkahúskeverékből készült fűszeres rostonsült-különlegességet továbbra is lehet készíteni a hagyományos recept szerint, vagyis szódabikarbónával és a kárminnal. Korábban úgy tűnt, hogy Brüsszel nem tesz kivételt a vitatott összetevőkkel kapcsolatban, ezért Romániában valóságos „csórékolbászpánik” tört ki – adta hírül az MTI.
Romániában meglehetősen népszerűek a piknikezések, ebből az alkalomból a románok zöme a flekken mellett általában miccset süt, és a kirándulóhelyeken, de még a sípályákon is betölti a levegőt a roston sütött finomság illata. Persze a vendéglők étlapjáról sem hiányzik ez az ínyencség, s a kolbász alakúra gömbölyített darálthúsféle fagyasztott formában is kapható.
Dacian Ciolos,az Európai Bizottság román agrárbiztosa elégedettséggel vette tudomásul, hogy sikerült rendezni ezt a kérdést, hangsúlyozva: a döntés azért fontos, mert így Románia továbbra is exportálhatja a hagyományos recept szerint készített csórékolbászt. A brüsszeli döntés szerint a vitatott két élelmiszeradalék csak a miccsben használható, az engedély nem vonatkozik más termékekre.
Hozzászólás zárolva.