Facebook hozzászólás
1 838

Nem rest a nyest, rág!

Napi cukisági hírünk lehetne a gombszemű állat, de annyira kártékony tud lenni, hogy csak na! Az autósok legendákat tudnának mesélni róla. A városi nyest ugyanis éjszaka bemászik az autók motorházába, és mindent szétrág, amit csak ér. Oka ismeretlen. De végre itt a megoldás a védekezéshez, itt a vízzel teli pet palack!  

Nyest, Kép: wikimedia
Nyest, Kép: wikimedia

A nyest 40–54 cm, farokhossza 22–30 cm, karcsú testalkatú és viszonylag rövidek a lábai. Szőrzete barnás színű. Jellegzetessége a nagy fehér mellfolt, mely egyben a legfőbb megkülönböztető jegye a nyuszttól, melynek mellfoltja narancssárgás színű.

Érdekes!
A középkori Horvátország egyes területein a nyestbőr volt az adózás fizetőeszköze. Ezért fut Szlavónia címerében a középkor óta nyest, és ennek okán lett 1993-ban a független Horvátország hivatalos fizetőeszköze a kuna, vagyis a nyest. (Forrás: Wikipedia)

Orra világos színű, talppárnái szőrtelenek. Magyarországon nem védett – írja a Wikipedia.

Magányosan él, csak a nyár közepén esedékes párzási időszakban tartanak együtt. Na, ilyenkor mentünk Zamárdiba nyaralni. Bár éjszakai állat, a párzási időszakban állítólag nappal is látható. Nyest úrhoz nem volt szerencsénk, nyomait azonban már az első ott töltött éjszaka után felfedeztük. A kocsi úgy nézett ki, mintha 40 macska mászkált volna sáros lábbal le-föl. A szélvédő is olyan volt, mint amit hatalmas nagy sáros farokkal szándékosan le-föl maszatolták volna.

Pet palackok a kocsiknál, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Másnap nyaralótársaink hívták fel a figyelmünket a vízzel teli pet a palackokra a parkolóban. Állításuk szerint ez az egyetlen védekezési mód a gombszeműek ellen. Három vagy négy palackot helyeztek a kocsi köré. Több variáció is volt. Kipróbáltuk. Soha többet nem láttuk a nyest úr nyomait. Szakértők sem tudják, miért nem szeretik pont a pet palackot, de azt észre vettük, hogy nemcsak Zamárdiban, az egész Dél-Balaton környékén alkalmazzák a módszert. Többen elmesélték, hogy ugyanígy védekeznek Kőszeg, Sopron környékén, sőt Ausztriában is. Próbáljátok ki, nekünk bevált! Nincs mese, a nyestek beköltöztek az életünkbe!

Szlavónia címere, Kép: wkimedia
Szlavónia címere, Kép: wkimedia

 

Egy kis gasztronómiai útravaló Horvátországba

Horvátország ízei, italai legalább olyan változatosságot, és élménygazdagságot kínálnak, mint természeti, történelmi szépségei. Ne csupán a szigeteket, eldugott öblöket, ódon városkákat fedezzük hát fel, hanem Szlavónia, Dalmácia és az Isztriai félsziget zamatait is.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!