Facebook hozzászólás
597

Ott lenni, ahol senki más

Jótékonysági hangversenyt adott a székesfehérvári Primavera Kórus az Idősek Barátai program javára a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély koncerttermében. A Horányi Ottila vezette énekkar arra hívta fel a figyelmet, hogy támogassuk azokat az önkénteseket, akik elszigetelődött, magányos idősek embereket látogatnak, sétára kísérnek vagy éppen felolvasnak nekik.  

Idős és fiatal kéz egymáson, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Az Idősek Barátai program keretben az önkéntesek többségükben otthonukban vagy egyedül élő korosabb embereket látogatnak hetente. Olyan feladatokat látnak el, amelyekre a hivatásos gondozóknak már nincs ideje. Sétálnak velük, kiváltják a receptet, ha kell, felolvasnak vagy éppen társasjátékot játszanak. A cél, hogy kimozdítsák őket a magányból, az elszigeteltségből, hogy nyitottabbak legyenek a világra.Az utóbbi időben idősotthonok lakóit is rendszeresen felkeresik.

Primavera koncert
Primavera Kórus, Kép: László Márta
Primavera Kórus, Kép: László Márta

Az 1972-ben alakult vegyeskar repertoárjában a madrigáloktól az oratórikus műveken át szinte a teljes kórusirodalom szerepel. A kastélykoncerten elhangzott művek közül Pitoni: Boldog, aki énekel és Petrovics Emil: Játszik a szél című műve, illetve a ráadásként felcsendülő kedvencem, Kodály Zoltán: Esti dala tetszett legjobban. Legközelebb május 31-én a 15. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok keretében az Alba Regia Szimfonikus zenekarral lépnek fel, illetve június 28-án Liszt-estet tartanak Sass Sylviával. További információt a www.karolyi.org.hu oldalon találtok, vagy írhattok a Károlyi József Alapítvány oldalára: info@karolyikastély.hu -ra. Jó szórakozást!

A program hazai kezdeményezője az Önkéntes Központ Alapítvány Teszünk Szenior Önkéntesek Klubja. 2016 óta működnek. Idén munkájukat segíti a már 70 éves tapasztalattal rendelkező les Petits frères des Pauvres elnevezésű francia szervezet, amely nemcsak szakmailag, hanem anyagilag is támogatja a klubot. Külön figyelmet fordítanak az önkéntesek szakmai felkészítésére, oktatására is.

Egyelőre csak a fővárosban dolgoznak, de az a vágyuk, hogy országossá terjesszék ki a mozgalmat. Aki adománnyal vagy szeretne segíteni, vagy önmaga is szívesen beállna önkéntesnek, keresse fel a www.idosekbaratai.hu weboldalt, vagy írjon az idosekbaratai@onkentes.hu címre!

Ne feledjétek, ha találkozunk egy idős emberrel, nemcsak a múltat látjuk benne, hanem a jövőnket is!

Fehérvárcsurgó, ahol Európa és Magyarország találkozik
Harmadszor rendezték meg Fehérvárcsurgón a Károlyi Gasztro Akadémiát a Károlyi-Kastély Hotel & Restaurant szervezésében. Először egynapos, majd kétnapossá vált maga a rendezvény, de a jövőben még ennél is hosszabb lesz. Ahhoz azonban, hogy megértsük a program minden részletét, először ismerkedjünk meg a helyszínnel, a kastéllyal, ami történelmünk csodálatos része, és bárki megnézheti, felkeresheti a parkot, megkóstolhatja a hazai és a francia konyha különlegességeit. Azután folytatom a rendkívüli gasztrobeszámolót!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!