Facebook hozzászólás
196

Pünkösdi Sokadalom a Skanzenben

A nagy hagyományokra visszatekintő Pünkösdi Sokadalom rendezvényt idén új események, közösségi bemutatkozások színesítik a Skanzenben. Kalocsai íróasszonyok, busómaszk-faragók, halasi csipkevarrók és solymászok várják az érdeklődőket. A külföldről is érkező szellemi kulturális örökség közösségei isztriai kétszólamú énekhangokkal, a szlovák fujara zenéjével kápráztatják el a közönséget. 

2011. június 12-13-án, pünkösd vasárnapján és hétfőjén az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján, valamint Magyarország nemzeti jegyzékén szereplő közösségek nemzetközi seregszemléjére kerül sor: Magyarország nyolc szellemi kulturális örökség-eleme mutatkozik be és három szomszédos országból érkeznek énekes, táncos, népzenész csoportok.
A kétnapos múzeumi nagyrendezvényen az idelátogató több ezer érdeklődő személyes benyomást és közvetlen élményt szerezhet a szellemi kulturális örökség változatos megnyilvánulásairól, élőben találkozhat a kulturális sokszínűséget képviselő legkiválóbb magyarországi és közép-európai közösségekkel, alkotókkal és hagyományőrzőkkel. A bemutatkozó közösségek házigazdaként várják a közönséget a Skanzen házaiban és portáin.

Itt lesznek a mesemondásban, táncban, éneklésben, hangszeres zenében, kézművességben kiemelkedő Népművészet Mesterei. Körtáncaikkal, díszes viseletükkel, sajátos babfőző technikájukkal és busómaszk-faragó hagyományukkal a mohácsi sokacok kápráztatják el a látogatókat. A halasi csipkevarró asszonyok titkos tudományukat mutatják be, a jellegzetes birkapörkölt főzés mikéntje élőben a karcagiaktól tanulható el. Főszerephez jutnak a mezőtúri fazekasság legjobb mesterei, a magyar solymászat képviselői, és a matyó örökséget éltető hímzők, bútorfestők és a táncosok. A kalocsai hímzés megint csak előtérbe kerül, ugyanis a hímzést és pingálást ma is gyakorló asszonyoktól eltanult vagy magunk által megkreált minták akár csodaszép selymen is díszeleghetnek, s a legjobbak talán még a "like" versenyen is indulhatnak. Ez utóbbi része a 21. századi designnal ihletett népművészt programnak, hiszen a matyó és kalocsai minták testre, selyemre és ékszerre is kerülhetnek.

A találkozón a nyolc magyarországi elem mellett vendégül látjuk a căluşari rítustánc őrzőit Romániából, Horvátországból az isztriai kétszólamú éneklés, valamint Szlovákiából a fujara hangszer mestereit.

Pünkösd ünnepéhez kapcsolódóan három közösségtől látható majd pünkösdölő népszokás: a kalocsai csoport a magyar hagyományt, a mohácsi sokacok a magyarországi horvát krajlice nevű pünkösdi szokást, a romániai közösség pedig a pünkösdhöz is kapcsolódó căluş rítust mutatja be a kétnapos rendezvényen.
A tudásra szomjazók ismeretterjesztő előadást hallanak a matyó népművészetről, fotó-kiállítást látnak a szellemi örökségről, filmvetítésen ismerik meg az itt szereplő közösségek eredeti környezetét, hagyományuk eredetét is. A program vasárnapi sztárvendége Rutkai Bori és a Specko Jednow.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!