Facebook hozzászólás

SOS! Eltűntek a halak – bajban az óceánok!

1970 és 2012 között 49%-kal csökkent a tengeri élőlények szaporodása- jelentette WWF Élő Bolygó című műsor rendkívüli kiadása. Az élelmiszer-biztonsági szempontból fontos halpopulációk jelentősen fogynak világszerte, néhány halfaj világállománya majdnem 75%-al esett vissza! Ez minden ország számára problémát jelent, a legsúlyosabb mértékben azonban a fejlődő országokban élő embereket érinti. 

A WWF Élő Bolygó Jelentésének tengerek egészségéről szóló „Kék” rendkívüli kiadása szerint átlagosan a felére csökkent az elmúlt négy évtizedben a tengeri emlősök, madarak, hüllők és halak egyedszáma.

Ez már a múlt! Kép: Pixabay

A friss világméretű felmérésből az is kiderül, hogy a csökkenő halpopulációk mellett a halfajok létezéséhez fontos, és az emberek számára is értékes korallzátonyok, mangrove erdők és hínárasok kiterjedése is egyre csökken.

Habár az óceánok túlhasználata jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a biodiverzitásra, a vizsgálat szerint az éghajlatváltozás sokkal nagyobb változást idéz elő az óceánokban, mint eddig bármi más az elmúlt több millió évben.

A kutatások szerint az éghajlatváltozás miatt 2050-re eltűnhetnek a korallzátonyok az egész Földről. A tengeri állatfajok több mint 25%-a él korallzátonyokban, ezek a zátonyok pedig körülbelül 850 millió ember számára adnak valamilyen gazdasági, társadalmi vagy kulturális jelentőséget. Így a korallzátonyok eltűnése hatalmas veszteség lenne, melynek drámai következményei lennének minden közösségre nézve.

“Ezt a jelentést sürgősen tettük közzé, hogy a lehető legaktuálisabb képet mutassuk az óceánok állapotáról.” – nyilatkozta Marco Lambertini, a WWF nemzetközi igazgatója. “Egyetlen emberöltő alatt az emberi tevékenység súlyosan károsította az óceánokat azzal, hogy sokkal gyorsabban és nagyobb ütemben folyik a halászat annál, mint ahogy a halak szaporodni tudnának, miközben ívóhelyeiket is tönkreteszi. Jelentős változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a jövő generációi is élettel teli óceánokkal találkozhassanak.”- folytatta az igazgató.

“A nagy léptékű, kizsákmányoló halászat könnyen megfoszthatja az embereket egy alapvető élelmiszerforrástól és bevételi forrástól. A túlhalászat, a tengeri élőhelyek elpusztítása és az éghajlatváltozás végzetes, az egész emberiséget érintő következményekkel jár, melyek legjobban azokat a szegény közösségeket sújtják, akiknek elsődleges megélhetési forrása a tenger. Az óceáni ökoszisztémák összeomlása komoly gazdasági visszaesést válthat ki, és ellehetetlenítheti a szegénység és éhezés elleni küzdelmünket is” – fejezte be Lambertini.

WWF
Több mint 5 millió támogatóval és több mint 100 országba elérő globális hálózatával a WWF egyike a világ legnagyobb és legjelentősebb civil természetvédelmi szervezeteinek.

A WWF határozott álláspontja szerint az ENSZ fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzéseinek megvalósításakor a világ vezetőinek előtérbe kell helyezniük az óceánok és a tengerparti élőhelyek állapotmegőrzését, hogy visszafordítsák a negatív tendenciát. Ebben a helyzetben az óceánok egészségére nézve kiemelt jelentőséggel bírnak azok a tárgyalások, amelyek egy új globális éghajlati megállapodáshoz vezetnek.

“A jó hír az, hogy létezik minderre megoldás, és tudjuk, mit kell tennünk. Az óceán megújuló erőforrás, mely képes ellátni a következő generációkat, ha hatékonyan kezeljük a fennálló problémákat” – mondta Lambertini. “Ha fenntartható kereteken belül élünk, az óceán szolgálni fog minket az élelmiszerellátás élelmiszer-biztonság, a megélhetés, a gazdaság és a természeti rendszerek terén is. Ilyen egyszerű. Meg kell ragadnunk  a lehetőséget, hogy megóvjuk az óceánokat és helyreállítsuk a károkat, amíg még lehet.”

A Kék Élő Bolygó jelentés teljes terjedelmében elérhető itt. Arról pedig, hogy harc indult az orvvadászok ellen, itt olvashatsz!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával…
1 / 1 504

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 157

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!