Facebook hozzászólás

Száz bornak is egy a vége: Culture 2009

95 pontot kapott a Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől. Andreas Larsson 2007-ben lett a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa. A bor Larsson úr úgynevezett szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. Gratulálunk!

A világszerte nagy rajongótáborral rendelkező svéd borszakembernek saját elmondása szerint kedvenc édes boros borvidéke Tokaj, emellett rajong a jó zenékért, maga is játszik gitáron, képzett séfként imád főzni, és igazi álmodozónak tartja magát. A HOLDVÖLGY Culture 2009-et kóstolva a következőket mondta: “A Culture 2009 nagyformátumú bor, óriási komplexitással. Illata nagyon intenzív és összetett: jelen van benne az érett kajszi- és őszibarack, a kandírozott narancs, a fekete tea és az édes pirospaprika is. Ízei rendkívül koncentráltak, de hihetetlenül kiegyensúlyozottak: intenzív édességét nagyon élénk frissesség egészíti ki, a korty hosszan tartó, benne érett csonthéjas gyümölcsök, fűszeres, paprikás-vaníliás jegyek, és enyhe hordós-tanninos jelleg, amely rendkívül hosszú és kiegyensúlyozott utóízben csúcsosodik ki”.

A HOLDVÖLGY Culture 2009 értékeléséről néhány perces angol nyelvű videó is készült. Ezt nézd meg!

– Andreas Larsson értékelése fontos pozitív visszajelzés nemcsak a HOLDVÖLGY, hanem az egész Tokaji Borvidék számára, amely mutatja a történelmileg minősített dűlők, a tokaji szőlőfajták és az aszú jelentőségét – mondja Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapító-tulajdonosa. A 95 pont értékét tovább növeli, hogy a világ egyik vezető borszakembere egy olyan évjárat HOLDVÖLGY aszúját tartja kimagasló minőségűnek, amelyet a borvidéken nem szokás a tipikus aszús évjáratok közé sorolni.

Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk!
Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. …És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.

– A HOLDVÖLGY 2006 óta minden évjáratban készít hatputtonyos aszút, támaszkodva az 1737 óta klasszifikált, rendkívüli adottságokkal bíró mádi dűlőkre, ahonnan még a kedvezőtlen időjárású években is kiemelkedő minőségű szőlőgyümölcsöt tudunk szüretelni. Fontos tényező a szőlőfajták sokszínűsége is: a HOLDVÖLGY Tokaj mind a hat engedélyezett szőlőfajtájával dolgozik, és ezek között minden évben van, amelyik jobban tolerálja az aszályt vagy éppen a komolyabb esőzéseket, így lehetővé téve a teljes szortimentünk elkészítését a száraz boroktól a hatputtonyos aszúig – mondja Gincsai Tamás, a HOLDVÖLGY főborásza.

Andreas Larsson már ismeri a HOLDVÖLGY Culture aszúkat, hiszen korábban, a Pannon Bormustrán tagja volt a nemzetközi zsűrinek, amely két HOLDVÖLGY hatputtonyos aszút is Csúcsbornak minősített: 2012-ben a Culture 2006-ot; 2013-ban pedig a Culture 2007-et.

Mivel a HOLDVÖLGY a borvidéken általánosan elterjedt érlelési időnél hosszabb ideig, összesen 8 évig érleli az aszúkat hordóban és palackban, így – az idei szüretet is beleértve − 12 évjáratot átfogó aszúkollekcióból egyelőre a 2006-2009 évjáratok kaphatóak önállóan kereskedelmi forgalomban, illetve ezek találhatók meg a különböző hazai és külföldi fine dining éttermek borlapján.

Andreas Larsson már ismeri a HOLDVÖLGY Culture aszúkat, hiszen korábban, a Pannon Bormustrán tagja volt a nemzetközi zsűrinek, amely két HOLDVÖLGY hatputtonyos aszút is Csúcsbornak minősített: 2012-ben a Culture 2006-ot; 2013-ban pedig a Culture 2007-et.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Rekord melegek!

Bár front nem érkezik, a szervezetünket érő terhelés mégis fokozódik. Az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb…

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…
1 / 1 501

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!