Facebook hozzászólás
331

Szepes Máriára emlékezünk

„Boldog az az ember, aki úgy éli léte teljességét, hogy nem felejtkezik meg az újjászületés és elhalás örök váltakozásáról.A nappalba nem kapaszkodik görcsösen,az éjszakától nem fél oktalan rémülettel. Úgy fogadja az anyag törvényének kettős ütemét, mint örökéletű szellemének soron következő állomását végtelenből végtelenbe tartó vándorútján.”

Szepes Mária emlékhónapjával hangsúlyosan és különlegesen indul a tavasz, hiszen a 99 éves korában, négy évvel ezelőtt elhunyt író-tanító és spirituális gondolkodó tiszteletére a Vígszínház külön előadással, az Édesvíz Könyvkiadó pedig hatalmas akcióval készül, és együtt próbálják tovább ápolni ennek a nagyszerű asszonynak a szellemi hagyatékát.

Szepes Mária, 2007-ben bekövetkezett halálával óriási életművet hagyott hátra. Ki ne ismerné népszerű Pöttyös Panni könyveit, a gyerekek, felnőttek személyiségét egyaránt formáló meséit? Ki ne hallott volna Vörös Oroszlán című misztikus nagyregényéről, melynek köszönhetően berobbant a köztudatba? Számtalan műfajban dolgozott élete során. Mese, regény, tudományos-fantasztikus regény, pszichológiai – karakterológiai tanulmánykötetek, önéletrajzi regény, ezoterikus tananyagok, versek, novellák, cikkek, filmforgatókönyvek, színművek, valamint misztériumjátékok alkotója, dramaturgja, mely műfajokban mind otthonosan és felszabadultan mozgott, hatalmas tudásbázissal a háttérben. Ennek eredményeképpen munkásságát életében számtalan kitüntetéssel is jutalmazták. Közel 80 könyve jelent meg, és még mindig sok várakozik kiadásra alapítványa és könyvkiadók gondozásában.

Szepes Mária korunk igen művelt asszonya volt, tisztességes tudósként egész életében azon fáradozott, hogy ráébressze az embereket a bennük rejlő kiaknázatlan lehetőségekre, mérhetetlen lelki, szellemi gazdagságukra. A nagyszerű írónő előtt tiszteleg a Vígszínház ismert színésznője, Venczel Vera, aki a Vörös Oroszlán monodrámaként való feldolgozásával méltóképpen koronázza meg az emlékhónapot.

 A Vígszínházban március 18-tól színpadra kerülő darab, a Vörös Oroszlán regény nyomán az emberi szellem egyéni fejlődéstörténetét mutatja be drámai módon. A történet négy évszázadot ölel át, és a főhősnek több inkarnációját követi végig. Kétségtelen, hogy az alkímiáról, reinkarnációról és halhatatlanságról írt, nagy történelmi felkészültséggel megalkotott regény szinte egyedülálló a transzcendens irodalomban. A Vörös Oroszlán izgalmas történetében egyszerre van jelen a kaland, krimi, a szerelem, az érzékiség kínzó szenvedélye, a misztikum, a karma és a beavatások legmélyebb ősi bölcsessége.

Az írónőre az RTL Klub XXI. század című műsora is kiemelkedő összeállítással emlékezik. Március 8-án, kedden, este 23 óra 25 perctől kerül adásba Szepes Mária szellemének megidézése. A műsorban megszólal Nemere István, Paulinyi Tamás, Müller Péter, a vígszinházi előadás rendezője, Bodor Böbe, dramaturgja, Lőrinczy Attila és természetesen a főszereplő, Venczel Vera is.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!