Facebook hozzászólás
523

SZILVESZTERI PETÁRDÁZÁS

Szörnyű állatpusztulás!!!

Azonnali segítséget ajánlott a Krefeld Állatkertnek a Fővárosi Állat- és Növénykert a szilveszteri tűzeset után a németországi gyűjteményben január elsejére virradó éjjel pusztító tűz után. Felelőtlenül használt pirotechnikai eszközök okozták a tragédiát. A trópusi majomház égett el, több mint harminc állat pusztult el. A budapestiek feltehetően a benépesítésben segítkeznek majd – mondta el Hanga Zoltán szóvivő az ATV-ben.

A szilveszter éjjel használt pirotechnikai eszközök a fokozott tűzveszélyen túl egyéb jelentős problémákat is okoznak. A hang- és fényhatások sok állatot rémisztenek meg, Legyen szó kedvtelésből otthon tartott állatoktól, állatkertek lakóiról, vagy éppen a városok területén vadon élő állatokról. Sőt, az emberek között is jócskán akadnak, akiket zavar vagy megijeszt az ilyen eszközök használata. Ráadásul az Országos Mentőszolgálat friss közleménye szerint ezek az eszközök most szilveszterkor is több mint tucatnyi honfitársunknak okoztak komoly sérüléseket!

Pingvin a Krefeldi Állatkertben, Kép: pixabay
Pingvin a Krefeldi Állatkertben, Kép: pixabay

Az állatvédő és állatmentő civil szervezetek is temérdek súlyos esetről, szívfájdító módon elveszett, vagy akár menekülés közben elpusztult házi kedvencről számoltak be. Az Állatkert vadállatmentéssel foglalkozó alapítványa szintén azt tapasztalja, hogy ilyenkor megsokasodnak a mentőhelyre bekerülő állatok, amelyek az elszenvedett sokk következtében kerülnek bajba.

Mindezeket megfontolva a Budapesti Állatkert szívesen látna olyan szabályozást, amely a jelenleginél jóval szigorúbb keretek közé szorítaná a pirotechnikai eszközök használatát.

Megrendítő dolog tűzben elpusztult állatokról hallani, akár állatkerti tűzesetről, akár lakástűzben megégett kedvencekről, vagy éppen a természetben, erdő- és bozóttüzekben elpusztult vadállatokról van szó. Ráadásul a Rajna menti Krefeldi Állatkertben pusztító tűz oka a jelentések szerint szilveszteri tűzijáték volt…!

Szuper jó vadállati hely Budapest

Fővárosi Állat- és Növénykert, Kép: PParchívum
Fővárosi Állat- és Növénykert, Kép: PParchívum

A hazai állatkertek közül az első, Európa 110 vezető állatkertje közül pedig az élmezőnyben, a 17. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert egy mértékadó értékelési rendszer, az úgynevezett Sheridan-lista szerint. A listán Budapest Hamburgot és Londont is megelőzi.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!