Facebook hozzászólás
194

Gyomorrontás lett a vége a pápa egyik rendeletének

Egy 1336-ban meghozott pápai rendelkezés lehetővé tette a kolostorban élő szerzetesek számára, hogy napjában kétszer is húst fogyasszanak, ráadásul már ne csak a szárnyasok húsát. Egy most végzett kutatás megállapította, hogy az új rend nem csak pozitívumokat hozott, az érintetteknek ugyanis a szokatlan étrend miatt komoly emésztési problémákkal kellett megküzdeniük.

Kifejezetten jó napjuk lehetett a középkori szerzeteseknek, amikor is hírét vették annak a pápai rendeletnek, mely engedélyt adott a korábban tiltott bárányhús, marhahús, sertéshús és őz fogyasztására.

Persze mindez inkább csak kulináris szempontból számított jó hírnek, az egészségüket ugyanis alaposan megsínylette a dolog; komoly bélrendszeri és emésztési problémák léptek fel náluk, jórészt a szokatlan új étrend miatt.

Lehetett máshogy is étkezni. Fotó: depositphotos.com
Lehetett máshogy is étkezni. Fotó: depositphotos.com

Az English Heritage a somerseti Muchelney-i apátság frissen kialakult étkezési szokásait vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy a pápai törvény változása – amely lehetővé tette a heti kétszeri húsfogyasztást a négylábú állatokból is – komoly egészségügyi problémákhoz vezetett a szerzeteseknél.

A szerzetesek modern mércével mérve is már kifejezetten kalóriadús étrendet követtek, a hús (mely a korban mindenképpen luxusnak számított) megjelenése azonban székrekedést és hasmenést okozott náluk, és hamarosan komoly problémává vált” – mondta Michael Carter, az English Heritage történésze.

„A szerzetesek alapvetően az emésztőrendszerük ’rabszolgái’ voltak. Étrendjük miatt pedig gyakran voltak komoly egészségügyi problémáik.”

Az étrend megváltoztatása az apátság étkezési szabályaiban is észrevehető változást hozott.

A monostor 14. századi breviáriumának bejegyzéseiben, azaz a szent szolgálati könyvben is tetten érhetőek ezek a változások; így például a refektóriumban való étkezés rendjének megváltozása is.

Mindez egyfajta útmutatást jelentett a szerzetesek számára az egészséges táplálkozáshoz.

A kiegyensúlyozott étrend – eszerint – lehet „fehér, jól kovászolt” vagy kovászos kenyér, gyógynövényekkel ízesített ale, valamint hal.

Van egy hashajtó recept is, amely különféle gyümölcskivonatokat tartalmaz.

Cartert azóta érdekli a szerzetesek és az emésztésük, mióta meglátogatta a Leeds külvárosában található Kirkstall-apátságot, és látta a fennmaradt latrinákat. „Emlékszem, hogy lenyűgözött a gondolat, hogy ez egy 900 éves szerzetesi vécéblokk”-mondta.

„Az embereknek az az elképzelésük, hogy a középkor emberei mocskosak és nem törődnek az emberi hulladékkal, de ez messze nem így van. Kifinomult építészeti megoldásokat és vízvezetékeket fejlesztettek ki már akkoriban.”





Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!