8+1 mennyei páros
Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!
Bor és csokoládé: több a hasonlóság, mint elsőre gondolnánk!
A bor és a csokoládé íze, minősége szempontjából döntő fontosságú a termőtalaj, a szőlő- illetve kakaónövény fajtája, sőt, a termesztés módja és feltételei is. Mind a borok, mind a csokoládék esetében beszélhetünk a következő tulajdonságokról: textúra, beltartalom, sűrűség, olajosság vagy krémesség. Az íz- és illatvariációk száma szinte végtelen.
Egy bor a termőhely függvényében lehet ásványosabb, fűszeresebb vagy sósabb ízvilágú, illetve a szőlőnövény fajtájától függően megjelenhetnek benne gyümölcsös, sőt már-már parfümös íz- és illatjegyek. Hasonlóan: a kakaóbab, illetve a belőle készült csokoládé is lehet gyümölcsösebb-savasabb vagy inkább diós-mogyorós jellegű, sőt, ezekez az ízeket lehet egy leheletnyi só hozzáadásával hangsúlyozni benne; továbbá vannak alapvetően édes vagy inkább keserű, illetve könnyed vagy éppen testes, erőteljes és intenzív csokoládétípusok.
Létezik tökéletes csokoládéhang? Avagy: kóstolási tippek a Harrer-Holdvölgy párokhoz
A bor és a csokoládé több érzékünkre is hat, vegyük mindkettőt a birtokunkba a szemünk, orrunk, ízérzékelésünk, sőt, tapintásunk és hallásunk segítségével! Csokoládékóstoláskor is a szemünkkel szerezzük az első benyomást, éppen úgy, ahogy borkóstoláskor. Érdemes megfigyelni a csokoládé színét, struktúráját. A jó csokoládé szép fényes, színe a lágy tejeskávészíntől egészen a haragos mély barnáig terjedhet, amely az avatott szem számára elárulja, hogy milyen kakaóbabból készült. Tapintása sima, szinte bársonyos.
Ezt követően emeljük a csokoládét az orrunkhoz! Ahogyan a bort megforgatjuk a pohárban, esetleg pár percet várva, amíg az kissé átmelegszik és elkezd kinyílni benne a bor; ugyanígy, a csokoládét is érdemes hagyni, hogy a kezünk melegétől egy kicsit megolvadjon, és még inkább felszabaduljanak értékes illatanyagai. Ezek az illatok, éppen úgy, mint a borok esetében, rendkívül változatosak lehetnek: gyakran gyümölcsös vagy virágos, máskor fűszeres vagy egzotikus jellegűek.
A szemünk és az orrunk után pedig nem másé a főszerep, mint a fülünké! Ha már megszagoltuk és megtapintottuk, törjünk ketté egy kockát. A tökéletes csokoládénak ilyenkor éles, pattanó hangot kell adnia. Mindezek után végre elérkeztünk a legkellemesebb részhez: vegyük a szánkba a kettétört kocka csokoládé egyik darabját, és fedezzük fel az ízeit. Ezek után kortyoljunk egyet a borospoharunkból is.
A Holdvölgy-Harrer bor-csokoládépárok egyedülálló élményt jelentenek, ízek, aromáik együtt egy új, harmadik íz- és illatélményt hoznak létre. Ahogyan a csokoládé az előbb lassan elolvadt a nyelvünkön, úgy a bor ízeinek érzékelésére is hagyjunk időt! Mind a csokoládé, mind a bor esetében elsőként a legillékonyabb aromák érezhetők, ezek főként olyan virágos vagy gyümölcsös ízek (illatok), melyek a kóstoláskor nagyon hamar megjelennek, és legalább ilyen gyorsan el is halványulnak.
Ha tovább ízleljük, felváltva kortyolva a borból és törve a csokoládéból, a karakteresebb ízek is felfedik magukat. A csokoládéban megjelenik a pörkölt mandula, a pirított kenyér, vagy a csípős, fűszeres ízek, a Holdvölgy borokban pedig felfedezhetjük a mádi termőtalajból származó gazdag ásványosságot.
Majd az élmény koronájaként, ha kellő időt szántunk a kóstolásra, mesés utóízek jelentkeznek: a csokoládé lecsengése gyakran fás (füstös), pörkölt vagy éppen keserű aromájú, és a boroknál ugyanígy fajtánként különböző módon megjelennek a gyümölcsökön és ásványosságon túlmutató, hosszan lecsengő tercier aromák.
Harrer és Holdvölgy bor-csokoládé párok: szerintünk ezek a legjobbak!
A közös bor- és csokoládékóstoláskor ügyelni arra az alapszabályra, hogy a csokoládé ízvilága ne legyen édesebb, mint a boré, így a bor nem érződik mellette keserűnek vagy túl száraznak. Emellett próbáljuk meg a hasonló ízjegyeket felfedezni, és létrehozni a citrusos, virágos, gyümölcsös, diós, karamelles párosításokból eredő ízharmóniát.
1.
Bor: HOLD AND HOLLO Dry 2013 / száraz furmint-hárslevelű-sárgamuskotály házasítás
Csokoládé: Gyömbéres-calamansis
A HOLD AND HOLLO Dry 2013-as évjáratú száraz válogatás gyümölcsösségét és lágy fűszerességét a Harrer gyömbéres-calamansis tejcsokoládé fokozza.
2.
Bor: HOLD AND HOLLO Sweet 2008 / édes furmint-hárslevelű házasítás
Csokoládé: Fruity Fantasy sárgabarackos tejcsokoládé, amely 2015-ben elnyerte a világ legjobb töltött tejcsokoládéja címet
Az édes válogatásbor trópusias illat-és ízélményeit ez a könnyed, harmonikus töltött csokoládé teszi még teljesebbé.
3.
Bor: HOLDVÖLGY Vision 2014 / száraz birtokválogatás, furmint-hárslevelű-kabar házasítás
Csokoládé: Citromverbenás étcsokoládé
A Vision feszességére és egyediségére finom választ ad a különleges gyógynövénnyel hangsúlyozott étcsokoládé.
4.
Bor: HOLDVÖLGY Meditation 2012 / száraz birtokfurmint
Csokoládé: Matcha teás csokoládé
A teás fűszerek kiváló harmóniát teremtenek a Meditation furmint primer jegyeivel. Komplex élmény, mely az évjáratra is reflektál.
5.
Bor: HOLDVÖLGY Exaltation 2012 / késői szüretelésű, édes sárgamuskotály
Csokoládé: Chilis narancsos csokoládé
A sárgamuskotály a csokoládéval együtt egzotikus, tüzes, provokatív ízélményt biztosít, különleges, játékos, édes-fűszeres harmóniával.
6.
Bor: HOLDVÖLGY Eloquence 2007 / tokaji édes szamorodni
Csokoládé: Grapefruitos csokoládé bonbon
Határozott illat- és ízjegyekkel rendelkező bor, melynek tökéletes, trópusi gyümölcsös csokoládépárja ad végtelen, citrusos karaktert.
7.
Bor: HOLDVÖLGY Intuition No1. 2007 / zéta szőlőből készült tokaji édesszamorodni
Csokoládé: Mangós töltött étcsokoládé
Ezt a selymes, lágy borkülönlegességet remekül kiegészíti a finomra hangolt, könnyed, egzotikus étcsokoládé.
8.
Bor: HOLDVÖLGY Culture 2006 / 6 puttonyos tokaji aszú
Csokoládé: Nugátos tejcsokoládé
Erőteljes és nagyformátumú bor, melynek finom reflexeire építve érdekes kontrasztot ad egy lágy karakterű klasszikus csokoládé.
+1 Az aranyérmes páros!
Bor: HOLDVÖLGY Signature 2007 / édes birtokválogatás bor
Csokoládé: Tonkababos díjnyertes csokoládé
A mandulás, vaníliás jegyeket is felvonultató tonkabab intenzív összhangot teremt a Signature precíz eleganciájával.
Ennek a csodálatos párosnak a bor tagja a Pannon Bormustra 2012 csúcsbora lett, míg csokoládé párja, a tonkababos töltött csokoládé az ICA 2016 aranyérmese.
Ezekre az egyedülálló ízélményekre érdemes időt szakítani. Élvezetes kóstolást kívánunk!
(Összeállította: Szobolits Andrea)
Hozzászólás zárolva.