>
Facebook hozzászólás

A Jani, az Ördöngős nyúl meg a hatlövetű bor + egy video

Mese, mese mátka, pillangós batárba – Móra Ferenc után szabadon -, volt egyszer egy borász és egy grafikus. Összedugták a fejüket, hogy miként is kaphatna új köntöst néhány palack. Adott volt a jó bor, az Ördöngős nyúl, az ufó, a kőfejtő, az utazó gepárd, a Zebra Zuzu és az öteltekből, a barátságból megszületett a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok új címkecsládja…, ami mellesleg a régi folytatása.           

Kértél már Indián nyárt, Hazug mókust vagy Pockot a szántásbant? Ha nem, most fellebbentem a fátylat, ezek mind az egri Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok borai. Egy egész kis “paradicsom”. Eddig is mesékkel és mesefigurákkal voltak teli palackjaik címkéi, most azonban Ipacs Géza grafikus munkatársaival valami egészen bámulatos új ruhát adott az üveg “királykisasszonyok”.

Bolyki borsor, Kép: Furmint Photo
Bolyki borsor, Kép: Furmint Photo

Ami mindent visz, az a humor! A szellemes, gondosan kézzel megrajzolt kis figurák azonnal megragadják az ember képzeletét. Az alap, hogy minden címkén ott a kőfejtő, ahol egymást érik az ünnepségek, koncertek, esküvők, és az azt körülölelő szőlőbirtok. Ebben a térben lépnek fel a szereplők, és egyáltalán nem csodálkozunk, ha a rózsaszín gumicsizmában üldögélve eszik diót a mókus, a zebra hátán lovagol a vizilókirályleány(ka), vagy éppen egy repülő csészealjon repked a nyuszi. A hátoldali címke nem kevésbé szellemes, hiszen egy-egy kis mese teszi vidámabbá az illető bor kortyait! Íme az egyik kedvencem, ami az Indián nyár elnvezésű bort kíséri:

Bolyki Indián nyár, Kép: Furmint Photo
Bolyki Indián nyár, Kép: Furmint Photo

Egyszer, mikor indián voltam nyáron, egy

elhajlás után rókát fogtam a kabáton.

Azon gondolkodom, hogy ha nem vagyok

a nyulakkal rokon, akkor mi végre a répa

a kabátomon.

A tanulság, hogy azért répa

színű a róka, hogy működjön a metafóra.

Nos, így lesz minen bornak egy saját története, egy saját meséje. Az új évjűratokkal együtt fokozatosan cserélik le az összes címkét, és a jövő év végére már csak ilyenekkel találkozhatunk.

És most essék szó egy picit a borokról is, hisz miközben ismerkedtem az Ördöngős nyúl és barátai őrült történeteivel, kóstoltunk is.

Bolyki cucc, Kép: László Márta
Bolyki Cucc, Kép: László Márta

A 2017-es Bolyki Cucc egy gyönyörű gyöngyözőbor. Bámulatosan finom, kellemes, igazi vendégváró! A Bolyki Királyleányka a Marinka dűlőben lakik. Illatos, a világ legjobb fröccsét készíthetjük belőle.

Egri bikavér, Kép: Furmint Photo
Egri bikavér, Kép: Furmint Photo

A 216-es Bolyki Bikavér kékfrankos, cabernet franc, merlot, zweigelt, blauburger és portugieser házasítása. Egy vidám vaddisznóvacsorához biztosan ezt kínálnám. Rendkívül kifinomult ízek jellemzik.

Bolyki és Bolyki, Kép: Furmint Photo
Amikor két tacskó őszintén beszélget, Kép: Furmint Photo

A 2015-ös Bolyki Bolyki és Bolyki Bikavér Superior összetételéből – az előzőhöz képest – hiányzik a portugieser. Nem testes bor, egy vasárnapi ebédhez is pompás. Ebben az esetben a címke hamarbb elkészült, mint maga a bor. Két kutya, Bolyki és Bolyki beszélget elmerülten. Először 2009-ben palackoztak belőle.

Akkor lehet humorizálni, ha maga a környezet is komolytalan, márpedig Bolyki Jani humora, jókedve, könnyedtsége határtalan, holott irtó komoly munka áll mögötte. Első generációs borász. Agrármérnökként végzett, és mindig is borász szeretett volna lenni. 2003 óta készít borokat, és 2006-ban már az első Bikavére ezüstérmet nyert Bordaux-ban, a Borok Olimpiáján. Azóta is minden évben sorra nyeri a díjakat.

 

 

Nem, nem attól komoly vagy komolytalan egy pince, hogy milyen a címke! A borok kimunkáltsága adja az igazi értéket, és a kettő összeforr. Mindenki eldöntheti, hogy a különböző boroknál milyen illatot érez, a rajzok, a mesék pedig ráerősítenek erre. Aki ezt nem érti, vagy nem akarja érteni, nem is érdemli meg, hogy megkóstolja! És még hozzteszem Karinthy híres mondatát: humorban nem ismerek tréfát!

Ez volt az én mesém a Bolyki Jani borairól és címkéiról Móra Ferentől Karinthy Frigyesig…

Egészéségünkre!

Nem kell csinálni semmit a jó borral, de azt időben!
Halk szavú, megfontolt ember. Elsőre tudományos kutatónak néznénk. Az egri Gál Lajos Pincészet tulajdonosáról kiderült, valóban kutató szeretett volna lenni, csak nem vették fel. Ma vegyész, szőlész és borász végzettséggel rendelkezik. Majd jött az egri kutatóintézet, később az Eszterházy Főiskola, és amikor fia, Péter már útban volt, akkor döntötte el, lesz saját szőlőjük, pincéjük, boruk… Így kezdődött az ismert egri pincészet története.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!