Facebook hozzászólás
384

Exkluzív borvacsora a Café 57-ben

Az Ötvenhét – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az egyedi borlap, a diszkréció és a minőség. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált. 

Március 23-án csütörtökön este 7-től különleges Holdvölgy-borvacsorának ad otthont a Café 57. Az Áldási Péter séf által megkomponált, ötfogásos gourmet vacsora fogásaival harmóniában bemutatkoznak a Holdvölgy tokaji borkülönlegességei.

A menü:
Szent Jakab kagyló, grapefruit, menta: HOLDVÖLGY Vision 2013 száraz birtokválogatás-bor, Tőkehal, Zabayon (passió – mangó), baby spárga: HOLDVÖLGY Expression 2013 dűlőszelektált tokaji száraz hárslevelű, Kardhal, pankómorzsa – capri bogyó, kamilla, citrom mártás: HOLDVÖLGY Intuition No.3.furmintkülönlegesség, Roston sült libamáj, korianderes rizottó, birsalma: HOLDVÖLGY Intuition No.3. száraz furmint, HOLDVÖLGY kupola: HOLDVÖLGY Culture 2006 hatputtonyos tokaji aszú

A Café 57-et 2013 ősze óta – eleinte üzletvezetőként, mára pedig társtulajdonosként és igazgatóként – Vincze András sommelier, vendéglátó- és szállodaipari szakember vezeti, rangos nemzetközi hotelekben és éttermekben szerzett, évtizedes szakmai tapasztalataira támaszkodva.

– Amikor ide kerültem, nagyon motivált, hogy átadhatom a külföldön megszerzett tudásomat. Nem elég, ha jó a konyhánk vagy jók a boraink, ma már az is ugyanilyen fontos, hogy egy terméket megfelelően tudjunk reprezentálni. Éppen ezért rengeteget fektetek a kollégák képzésébe. Ahogyan egykor én is végigjárhattam külföldön a szakmai ranglétrát az asszisztens felszolgálói munkakörtől egészen a hotel-menedzser képzésig vagy a WSET felsőfokú bortanfolyamáig, ugyanúgy számos lehetőség áll nyitva ma a kollégáim előtt – mondja.

Café 57 étterem, Kép: Holdvölgy
Café 57 étterem, Kép: Holdvölgy

Vincze András középiskolásként, Olaszországban került kapcsolatba a vendéglátással: több nyarat töltött Fizenzében, ahol segédpincérként dolgozott, hogy zsebpénzt gyűjtsön. Felsőfokú tanulmányait Szegeden végezte, majd élelmiszer-mérnöki diplomával és olasz felsőfokú nyelvvizsgával a zsebében Új-Zélandra utazott, hogy világot lásson és az angol nyelvet is megtanulja.

– Kalandos nyolc hónap volt, mosogattam egy bárban és narancsot szedtem egy ültetvényen – meséli.

Ezek után egy ismerőse Dublinba invitálta a Four Seasons (mára megszűnt) szállodájába, felszolgálónak. Onnan egyenes út vezetett a nemzetközi szállodaláncon belül Argentínába, Buenos Airesbe, majd vissza Dublinba, ahol szállodavezetésből szerzett diplomát. Ezek után bejárta Dél-Amerika, majd több mediterrán ország szállodáit, sőt, Görögországban – egyedüli magyarként – egy nagy presztízsű szakmai iskolában megszerezte a ’butler’ vagyis komornyik képesítést is.

– Ott tanultam meg a szivar-konyak párosításokat, a különböző vastagságú és évjáratú szivarok végének a levágásához kapcsolódó szabályokat, az angol-orosz-francia szerviz-etikettet, valamint a tökéletes bőröndcsomagolás fortélyait is – meséli. Ezek után elvégezte a WSET felsőfokú bortanfolyamát, majd vendéglátó igazgatóhelyettesként dolgozott.

Nyolc év világjárás után úgy érezte, elérkezett az idő, hogy hazajöjjön, és itthon hasznosítsa a tudását. Hazaérkezve, mielőtt üzletvezető lett a budapesti Café 57-ben, két évig dolgozott szállodavezetőként, irányítva egy frissen átalakított hajdúszoboszlói wellness szálloda sikeres újraindítását.

A Café 57-ben Vincze András vezetésével komoly szakmai műhelymunka folyik, az étlap mellett nagy hangsúlyt fektetnek a borokra is.

– A borlapunkat nem nagykereskedő írja, tudatosan és folyamatosan keressük, ami új, jó és egyedi. Az elmúlt években 3-400 borral dolgoztunk, jelenleg körülbelül 100 tételt tartunk, ezek jelentős részét poharazzuk is – mondja Vincze András, aki érkezése után, 2014-ben újratervezte a Café 57 borlapját, csaknem négyszeresére bővítve a korábbi szortimentet.

A dinamikus borlapon ma a legjelentősebb hazai borvidékek mellett kisebb tájegységek, bortermelő települések ritkaságszámba menő borait is megtalálhatjuk, amelyek között estéről estére profi sommelier segíti a vendégek eligazodását.

Guszta fogás, Kép: Holdvölgy
Guszta fogás, Kép: Holdvölgy

– Cél, hogy a borlapon mindig legyen olyan bor, amit csak nálunk lehet kortyolni a városban – mondja Vincze András, akinek a keze munkáját dícséri, hogy a fehérborok egyharmada Tokajt képviseli. – Hiszek Tokaj-hegyaljában – mondja.

Kincskereső borkóstoló
Egy jó hírrel köszöntjük a tavaszt! Bővíti borsorát a HOLDVÖLGY mádi pincerendszete a kincskereséssel egybekötött borkóstoló sétáján! Az alap kóstolósor a korábbi 5 helyett mostantól 6 bort kínál, az exkluzív kóstolósor pedig az eddigi 7 helyett 8 bort tartalmaz!

– A borvidékről gyönyörű, sós, ásványos furmintok származnak, sok a valódi kuriózum Mádon, Tállyán. A bortérséget szubregionálisan, sőt, dűlőkre, parcellákra bontva is érdemes megismerni. A Café 57-ben hat pincészettel dolgozunk együtt, rendszeresen tartunk tokaji borvacsorákat, amikor a séfünk az őt megihlető borokhoz egyedi ételkreációkat készít. Tokaj-hegyalja büszke lehet ránk – teszi hozzá Vincze András.

A fél évente teljesen megújuló, és közben is folyamatosan frissülő nemzetközi jellegű étlap fogásait Áldási Péter séf – aki emellett az étterem társtulajdonosa is − mindig az aktuálisan, frissen kapható alapanyagokból készíti el, hetente egyedi séf-ajánlattal is kiegészítve a választékot. Vincze András szerint a Café 57 filozófiája három alappillérre épül: vendég-orientáltság, minőség, diszkréció.

– Jól kell csinálni mindennap, soha nem lehet kihagyni. Számunkra a vendégek jelenléte a legjobb visszajelzés. Büszkék vagyunk rá, hogy jó hírünk van a városban. Keményen dolgozunk azért, hogy napról napra stabil legyen a törzsvendégeink köre, továbbá évről évre növelni tudjuk az újonnan idelátogató vendégek számát is.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!