>
Facebook hozzászólás

SZŐLŐ VAN BŐVEN

Határtalan bortúrára Bács-Kiskunban

Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait. Idén is kóstoló és közönségszavazás döntötte el, ezek közül melyik legyen a Bormustra bora. Az egyik kecskeméti hotelben megtartott rendezvényen jótékonysági borárverést is szerveztek, amivel a licitálók a csángó gyerekek továbbtanulását támogatták.

Bács-Kiskun megye a jó borok hazája, ahol az ország legnagyobb szőlőterületén folyik a bortermelés – állítják a gazdák. A megyei önkormányzat azért rendezte meg ismét a Bormustrát, hogy ezt a munkát honorálja, és tovább öregbítse a környék borainak jó hírét.

A rendezvényen az egészen kicsi pincészetekkel és a legnagyobb borászatokkal is találkozhattak az érdeklődők. Minden borász négy-négy borral készült a bemutatóra, illatos fehér, nem illatos fehér, rozé és vörösbor kategóriában. A felhozatal idén a vajdasági kiállítókkal, kóstoltatókkal is kiegészült, határokon átívelővé téve a kínálatot. A meghívottak borkorcsolyákból és sajttálakról szemezgetve találtak közös hangra a minőségi borok élvezetében.

A közönségszavazás szerint a Bács-Kiskun Megyei Bormustra Bora elismerést a csátaljai Nagyhegy Pincészet Nero Rosé újbora kapta.

Borünnep Bács-Kiskunban, Kép: sajtóanyag
Borünnep Bács-Kiskunban, Kép: sajtóanyag

Bortúra határon innen és túl

Idén útjára indul egy olyan turisztikai kezdeményezés, ami bizonyára sokakat megmozgat majd: a Duna Borút néven bemutatott útvonal a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja majd az érdeklődőket. A résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a látogatóknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel a Kunsági, a Hajós-Bajai, a Szabadkai vagy éppen a Szerémségi borvidéken.

Borkóstoló Kecskeméten, Kép: sajtónyag
Borkóstoló Kecskeméten, Kép: sajtónyag

Határon túliak sorsát egyengeti a jótékonysági árverés

Megbújik egy kis csángó falu, Háromkút a Kárpátokban. Sok szülő kénytelen bentlakásos iskolába küldeni tízéves gyerekeit, hagy azok tanulhassanak. Őket segítette az a borlicit, amit a kóstolón tartottak. Többen névtelenül, árverés nélkül is adakoztak.

Jobb, ha az IHLET szüli a bort

Hajós hangulata, Kép: wikimedia
Hajós hangulata, Kép: wikimedia

Hajóson mindenkinek van egy pincéje. Vagy kettő. Mert az ültetvényeken nem annyira szeretnek dolgozni, de bort készíteni annál inkább! Azt mondják, sokat dolgozni a szőlőben kell, a pince kóstolásra való. Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja 1200-1300 házból áll a Hajós-Bajai borvidéken. Már látványra is páratlan, a borok pedig sokszor a legelőkelőbb haztai éttermek itallapjain szerepelnek! Erről mesélt Sziegl Balázs borász, aki feleségével együtt 2012-ben vágott bele a nagy borkalandba. Ma a fővárosban, a Costesben, a Mákban, az Onixsban kóstolhatjuk kiváló boraikat.    

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…
1 / 1 508

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!