>
Facebook hozzászólás

Ismerkedj meg Asahival, a felkelő nap urával

Elegáns környezetben, autentikus dobkísérettel, a japán konyha remekművei kíséretében mutattak be minket egymásnak. Így találkoztam az Asahi Super Dry-jal, Japán első számú sörével, amit világhódító körútja keretében Közép-Kelet-Európában először kóstolhat meg a közönség. Az úr száraz, ugyanakkor friss jelenség, igazi tavaszi tavaszi partner! Ajánlom a foci vb-re készülő férfiaknak csakúgy, mint az ezalatt különleges élményekre vágyó hölgyeknek! Mi még biztosan találkozunk!   

Hakutsuru Awa Yuki habzó sake-val – mondjuk úgy, egy szilvás habzó borral – fogadták a bemutatóra érkező vendégeket. Ez már önmagában megadta a fővárosi Széchenyi téri Tokió Budapestben rendezett “kézfogó” hangulatát.

Maki Stevensonnal kóstolunk, Kép: Kovács M. Veronika
Maki Stevensonnal kóstolunk, Kép: Kovács M. Veronika

Szerencsémre már a megnyitón, vagyis az Asahi Super Dry hivatalos bemutatóján az a szerencse ért, hogy mellém ült le Maki Stevenson, a Japánban született, de 11 éve Magyarországon élő séfmester és oktató. Biztonságban voltam, tudtam, hogy ilyen kísérővel nem veszhetek el a “csodák palotájában”, igazi gardedamra akadtam!

Szóval térségünkben nálunk – a tavasz érkezésével együtt – vezetik be először a szigetország legjobb és legismertebb sörét. Semmihez nem hasonlítható, tiszta ízvilágú, minőségi alapanyagokból készült, utóízek nélküli sörről beszélünk, amit az úgynevezett karakuchi ízvilág tesz igazán felejthetetlenné. Mint azt új tanítómtól megtudtam, az a nagyszerű ebben a sörben, hogy bármely konyha ételeivel jól harmonizál, ízei kiteljesednek. A gyártó hazai sörgyár illetékese is így vélekedett.

Asahi sör menükártáyval, Kép: László Márta
Asahi sör menükártáyval, Kép: László Márta

– A magyarok egyre nyitottabbak a világ sörkülönlegességei, az új ízek iránt, így biztosan siker lesz nálunk is a Japánban 1987-ben bemutatott extra száraz sör. A megjelenésében is egy letisztult stílus eleve a minőséget sugallja –  mondta el Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak  vezérigazgatója a bemutatón.

És, hogy mi az az úgynevezett karakuchi ízélmény? Egy rendkívül innovatív erjesztésű technológiával, eredeti receptúra alapján válogatott élesztővel, árpával, rizzsel készült sörről beszélünk! Ennyi a titok!

Az ünnepélyes megnyitót a Taiko Hungary Japándob Egyesület művészei dobták, illetve dobolták fel – ami egyszerűen remek volt -, majd egy olyan japán ételkompozíció-sor követett, ami elképesztően finom volt! Maki Stevenson többször súgott is, hogy mit hogyan kell enni? (Természetesen nem arról volt szó, hogyan kell a pálcikákkal bánni!

Forrázott szójabab, Kép: László Márta
Forrázott szójabab, Kép: László Márta

Azt már több évtizede sikerrel gyakorlom!) A legkülönbözőbb szójababok, halak, növényi csírák, szószok jelentek meg az asztalokon! Több mint 30 éve kedvelem, és művelem is a keleti konyhát, de azt kell mondanom, ez egy rendkívüli ízléssel összeállított kóstoló volt a szigetországból! Japán gasztronómiai fotója!

Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója főzési stílusát és – úgymond – ételfilozófiáját úgy fogalmazta meg, hogy egyszerű, könnyen elkészíthető, ugyanakkor igényes és egészséges ételeket kell készíteni, amelyek egy picivel többet adnak az eddig megszokottnál, az átlagos recepteknél.  A japán séf hozzátette, úgy csökkenthetjük a betegséget, hogy okosan megváltoztatjuk az étrendünket!

Szusik, Kép: László Márta
Szusik, Kép: László Márta

– Ahhoz, hogy egészségesen működjön a test, a főzésbe a szeretetet is bele kell rakni! – mosolygott kedvesen a magyarul remekül beszélő Maki Stevenson.

Végigkóstoltuk a pazar menüsort a forrázott szójababtól kezdve a lazacos-sajtos-avokádós tempurán és a sült-csípős-tonhalas tekercsen át egészen a zöldséges bélszínig, a zöldségestofuig.

Japán desszertek, Kép: László Márta
Japán desszertek, Kép: László Márta

A desszertes pohárkák meg úgy tündököltek, mint egy-egy kis ékszercsokor négyesével felsorakoztatva.

PÁLCIKAETIKETT
Tudtad, hogy Japánban augusztus 4. az evőpálca napja? Aliz, a Japánspecialista vloggerének legújabb videójában az 1500 éves pálcikaetikettet mutatja be, megtudhatod hogyan lehet és hogyan tilos az evőeszközt használni?

És ehhez mind Asahi sört iszogattunk. Igaza volt kísérőmnek és tanítómnak, ez a sör méltón kísérte a menüsort, és persze a menüsor is a sört! Amúgy magyaros furmánnyal  megkóstoltuk a palackos és a csapolt változatot is, de nem csalódtunk!

Kedves, újdonsült japán barátom, Asahi, jöhet a következő randi! Én biztosan elmegyek!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…
1 / 1 508

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 161

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!