Facebook hozzászólás

Kovácsoljunk tervet a nyárra!

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.

Befőzés, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Az előző részben végigvettük, mire van, és mire nincs szükségünk a sikeres tartósítási akcióhoz. Most kicsit részletesebben írunk azokról a tervekről, amelyeket tulajdonképpen elég egyszer megkovácsolni, mert ha egyszer átgondoltuk őket, évről évre követhetjük a jól bevált rutint. Mert ész nélkül, koncepció nélkül a lekvár főzésből is lehet idegesítő, utálatos kötelesség.

Először is találd ki, hogy a befőzési szezonban mit szeretnél eltenni. Véleményem szerint nem érdemes egyféle lekvárból tucat számra gyártanod az egyforma ízűeket, inkább törekedj arra, hogy különlegesebb ízpárosításokat hozz létre.

A tervezés folyamán nagyon hasznos segítség egy érési naptár, amiből megtudjuk, melyik hónapban melyik gyümölcsnek, zöldségnek van a szezonja, következésképpen melyeket szerezhetjük be a legjobb áron. Így nem maradunk le egyik gyümölcsről sem, nem fogunk júliusban észbe kapni, hogy tulajdonképpen mi eperlekvárt szerettünk volna főzni, de epernek már híre-hamva sincs a piacokon. Ez főleg kezdő háziasszonyoknak lehet segítség, a rutinosak már úgyis tudják, melyik hónapban mire kell fókuszálni.

Május:      eper, cseresznye, zöldborsó

Június:      eper, cseresznye, meggy, málna, egres, zöldborsó
Július:       meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma, zöldborsó,

zöldbab, uborka, paradicsom, paprika
Augusztus: málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma, ringló, körte, szilva,

szőlő, uborka, paradicsom, paprika, padlizsán
Szeptember: nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge,

szőlő, uborka, paradicsom, paprika, padlizsán
Október:     alma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birs, uborka, paprika, padlizsán
November: alma, birs

Ennek a sorvezetőnek a mentén máris eldöntheted, milyen gyümölcsökből, zöldségekből akarsz télire tartalékolni. Tartósíthatsz lekvárt, dzsemet, szörpöt, chutney-t (ennek viszonylag rövid az eltarthatósági ideje), savanyúságot, paradicsomlevet, paradicsomszószt, lecsót, padlizsánkrémet, különböző kompótokat. Manapság zöldborsót, zöldbabot, karfiolt, kukoricát nem szoktunk házilag tartósítani, hiszen ipari körülmények között fagyasztva ezek a zöldségek sokkal jobb minőségűek, mintha otthon állítanánk elő őket. Ha megfelelő fagyasztó kapacitással rendelkezne a háztartásunk, a bogyós gyümölcsöket például elsősorban fagyasztva javasolnám tartósítani, hiszen az a legkíméletesebb és leghatékonyabb eljárás a gyümölcsök vitamin tartalmának és állagának megőrzésére. A legjobb eljárás a fagyasztásra az, ha a gyümölcsöket egy sorban tálcára pakoljuk, megvárjuk, míg kopogósra fagynak, ezután zacskózzuk be őket. A magam részéről minden évben fagyasztok így epret, málnát, szedret és áfonyát, biztosítva ezzel a téli zabkásák és müzlik, chia pudingok és gyümölcsrizsek elengedhetetlen tartozékait.

Ha eldöntötted, mit szeretnél tartósítani, meg kell határoznod, hogy hozzávetőlegesen hány üveggel szeretnél eltenni egy-egy fajtából, ebből azonnal kiszámolhatod, mennyi üvegre lesz szükséged a hadműveletek során. Ez természetesen függ attól, mennyi helyet tudsz az üvegek tárolására áldozni. Az üvegek beszerzését ne hagyd az utolsó pillanatra, a magyar kereskedelem fura szokásai közé tartozik, hogy nem mindig és nem mindenhol jutsz hozzá ahhoz a méretű üveghez, amikor és ahol pedig számítottál rá. Sokat mesélhetnék arról, hogyan és hányszor nyargaltuk végig a várost családom tagjaival, bejárva a multikat és a szupereket, közösségi oldalon kérve segítséget, hogy vajon hol juthatnék hozzá 20-30 üveghez, de azonnal! Vannak cégek, akiktől a neten is rendelhetsz üveget akár hónapokkal előbb is, mint ahogy a befőzési szezon megkezdődik, így nyugodtan nézhetsz elébe a feladatoknak. Érdemes az üvegek árát is megvizsgálni, jelentős különbségekre bukkanhatsz.

Tehát most már kész a terved, hogy mit, mikor, mibe. A hogyannal pedig legközelebb foglalkozunk részletesen.

Rebarbara chutney, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

 

 

Ha rebarbara chutney-t készítenél, kattints ide, csodás receptet mutatunk!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

Receptek

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!