Facebook hozzászólás

Minden a szicíliai nagyival kezdődött…!

Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!   

Kiss-testvérek, Kép: László Márta
Kiss-testvérek, Kép: László Márta

Megmaradt az amerikai stílus, de új fogások kerültek a repertoárba. A budapesti Bajcsy-Alkotmány utca sarkán nyílt I55 étteremben az úgynevezett deep dish pizzákon kívül ajánlom, kóstoljátok mag a jambalayát is. Ez a Kiss-testvérek legújabb ötlete. Mindent megkóstoltam, és valami isteni volt! Tartsatok velem egy kis kulináris kirándulásra.

Egyszemélyes pizza, Kép: Csiki Vivien
Egyszemélyes pizza, Kép: Csiki Vivien

Péter és Dávid igazán két lábbal jár a földön. Szakmai világkirándulásaik után együtt Amerikáig mentek, hogy megtalálják azt az ízvilágot, azt az üzleti modellt és modort, amiből meg is tudnak élni. Ezt követve – persze sok-sok buktató után – bármibe is vágtak, sikerült.

I55
Az étterem névválasztásával a tulajdonosok szerették volna kifejezni Amerika gasztronómiai sokszínűségét, mely bőven túlmutat a cukormázas junkfoodon. Az I55 az Interstate 55-ös autópályát jelöli, ami észak-dél irányban szeli ketté az államokat, Chicagót New Orleans-szal kötve össze. Az étterem falain és az étlapon is az I55 mentén fekvő nagyvárosok elevenednek meg – mindegyik városból érkezett egy-egy jellegzetes étel. Chicagóból a deep dish pizzát, Memphisből és St. Louis-ból a barbecue-t, New Orleans-ból pedig a jambalayát lehet megkóstolni, de ezek mellett is bőven találhatunk még jellegzetes amerikai fogásokat, úgy, mint az óriási burgerek, a házi készítésű nachos, vagy a klasszikus steak.

A főpincér és a séf a Wesselényi utcai burgerezőt nyitotta meg elsőként. Akkora sikere volt, hogy másfél év múlva már a következő étterem nyitásán gondolkoztak. Az már akkor látszott, hogy a hamburgerforradalom nem tart örökké, ezért egy új műfaj után kutattak, amit BBQ-stílusban álmodtak meg. Végiglátogatták Amerika déli államainak legnagyobb barbecue éttermeit, hogy megfelelő tapasztalatot és tudást gyűjtsenek, majd 2015 decemberében megnyitották a Budapest Barbecue Company-t is. A második éttermet is hasonló lelkesedés fogadta, mint a Burgert. A siker nem maradt el, és tovább akartak lépni. Rátaláltak az új helyre, és a chicago-i olaszok büszkeségére, a deep dish pizzára. Nem sokkal később már úton is voltak Chicago-ba, hogy az ottani mesterektől tanulják meg a deep dish pizza készítésének fortélyait. Micsoda karrier egy pizzától!

Jambalaya, Kép: László Márta
Jambalaya, Kép: László Márta

És mitől más egy deep dish pizza? Ó, rengeteg mindentől! Először is a tésztája inkább linzeresnek tűnik, nem a hagyományos kenyértésztából készül. Egyik jellegzetessége, hogy legalább 5 centi magas, akárcsak egy pite – a tésztája ennek ellenére vékony és könnyű. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a ‘deep dish’ elnevezés) köszönheti, melyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát, és ebbe pakolják, mint egy tálba jó gazdagon a feltéteket. A Chicago-stílus azt is jelenti, hogy a feltéteket fordított sorrendben helyezi fel a séf. először jön a mozzarella és a cheddar keveréke, erre kerül a húsos ragu. A séf, Dávid elmondása szerint ez leginkább a nálunk debreceniként ismert fűszeres darált húsra emlékeztet. Na, erre jönnek a különböző friss zöldségek, majd a paradicsomszósz és koronaként még egy kis reszelt parmezán. Most jöhet a sütő! A tésztának és a gazdag feltétnek köszönhetően ezt a pizzát hosszabb ideig, majd 25 percig kell sütni, magas, 220-230 C° fokon.

Kóstolás, Kép: Csiki Vivien
Kóstolás az I55-ben, Kép: Csiki Vivien
Egy kis pizzatörténelem

Mitől más ez a pizza, mint nápolyi társa? A gyökerek itt is Olaszországba nyúlnak vissza, egy bizonyos Ike Sewell nevű olasz úriember nagymamájáig, aki unokájának minden vasárnap pizzapitét sütött. Sewell még a XX. század elején változtatta állandó lakhelyét Chicagóra, és hamar kitalálta, hogy az addig méltánytalanul a harapnivaló kategóriába sorolt pizzát ideje lenne a teljes értékű étkezések közé emelni, így megalkotta a deep dish pizzát, és 1943-ban megnyitotta első pizzériáját, amit praktikusan Pizzeria Uno névre keresztelt. A pizzának gyorsan híre ment a szelek városában, így hamar franchise lett az Uno-ból, majd a ‘70-es évektől egyre több deep dish pizzéria nyitott meg – alapítóik persze először egytől-egyig az Uno-ban voltak szakácsok sokszor évtizedeken keresztül. Az Uno egyébként kifejezetten büszke erre, nincsen bennük harag a vetélytársakkal szemben, ami tökéletesen tükrözi a tengerentúliak példaértékű életszemléletét.

Burgonyasaláta BBQ-hoz két(Kiss)testvér módra

Közösségteremtő foglalatosság a BBQ készítése az Egyesült Államok déli államaiban. Ha valakit meghívnak egy ilyen partira, az biztosan egy egynapos program lesz, hisz a húsnak hosszú idő kell, míg tökéletes lesz. A magyar testvérpár hosszasan tanulmányozta náluk az eljárás csínját-bínját, majd az ott tapasztaltakkal felvértezve vágtak bele a hazai étterem kialakításába. Ennek egyik gyöngyszeme ez a majonézes krumpli – egy kis csavarral!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!