Facebook hozzászólás

Mosolygó buborékok egy pohárban

Egész életében azon dolgozott a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon, hogy ne legyenek tavaszra buborékok az üvegekben, mégis erről, vagyis a pezsgőtől vált áldottá a neve. Az akkor selejtnek tartott bor gyorsan vált a francia főúri reggelik és ünnepek kedvencévé a champagne. A pezsgő ma virágkorát éli! Óriási kedvenc, de sajnos Magyarországon még mindig csak szilveszter környékén fogy belőle igazán.       

Pzsgősor, Kép: László Márta
Exkluzív pezsgősor, Kép: László Márta

Úgy nagyjából 1670 és 1715 közé tehető a pezsgő születésnapja. A franciaországi Champagne tartományban már jóval korábban ismerték a szénsavas italt. A  meglehetősen hűvös éghajlati adottságoknak köszönhetően a bor erjedése ugyanis csak a szüret utáni tavaszon fejeződött be.

Dom Perignon, Kép: wikimedia
Dom Perignon, Kép: wikimedia

A “pöttyök” a borban meg csak szaporodtak, és ez bizony akkor selejtnek számított. Dom. Pierre Pérignon pincemester ötlete alapájn végül parafadugóval zárták le az üveget, amit viaszba mártott dróthálóval erősítettek az üveg nyakához. Ttikolták az eljárást, de az ipari kémkedés már akkor jól jövedelmező fogalakozássá nőtte ki magát. Na, innentől már csak egy ugrás az angol ipari forradalom. A fantasztikus fejlődésnek köszönhetően már olyan üveget is tudtak gyártani, ami kibirta a korabeli szállítást. Az orosz cári udvar ugyansi hiába rendelt vagy háromezer palackot fényűző rendezvényeire, jó, ha 300 megérkezett belőle Szentpétervárra…

– A pezsgő mindig is a luxus kategória védjegye volt, és ez most, a 2008-as gazdasági válság után sincs másként – mesélte Komoróczki Anna borakadémikus, aki nem először tartott előadást a Wineglass Sajtóklubb kóstolóján. A szakember hozzátette, hogy a rozé ugyancsak ennek az időszaknek a felfedezettje, és a kettő együtt meg igazán nagy melepetéseket okozott, és nemcsak a szakmának, hanem a pezsgőkedvelőknek is. Nézzük a világtrendeket – mindezt olyan szemmel, hogy mi, magyarok mindezt csak nagyjából öt évvel később vesszük észre…

Bortolomiol, Kép: László Márta
Bortolomiol, Kép: László Márta

Selyemmalomból alakította borospincévé az észak-olaszországi Bartolomiol-család otthonát Valdobbiadenében. Ott született meg az első palackozott prosecco! A nyári melegből a Velencétől északra húzódó, ékszerdobozhoz hasonlító városkákba vonultak vissza a nemesek. Az ottani teraszokon kóstolgatták a virágos, barackos ízű, 11,5-12 fokos alkoholtartalmú, tankeljárással készült proseccot. Egymásközt csak mosolygó buborékoknak nevezték kedvenc pezsgőjüket. A Senior ProseccoSuperior DOCG Extra Dry ma – fiú utód nem lévén – a család négy csodás lányának nevéhez fűződik. Ahogy mondják, a prosecco lelke a föld, ahol a szőlő terem. Évente körülbelül ötmillió palackot adnak el.

Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondat a francia Coco Chaneltől származik. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben…

Alig két hete érkezett először a franciaországi Provance-ból Magyarországra a Rosè Atmosphére Extra Brut 2016. Igazi, palackos érleléső, alacsony savtartalmú, légiesen könnyed finomság! A családi pincészet 1979 óta organikus művelésű. Az elegáns, visszafogott stílusú pezsgő egy teljesen egyszerűnek tűnő csomagolásban kerül elénk. Az átlátszó üveggel az a cél, hogy a pezsgő kitárulkozzon nekünk, mutassa önmagát, és így élvezzük enyhén élesztős, rendkívül kellemes ízvilágát.

100 százalékban a fagytűrő chardonnayből készül a Perre-Marie Chermette család Crèmant de Burgogne Blanc de Blancs Brutja Burgundiában. (Nem is olyan régen még egy borvidéknek számított a Lyontól északra fekvő Burgundia a terület legdélibb részével, Beaujolais-val, de ez a vidék már önállóan lép piacra.) Nem túl ismert pezsgőről beszélünk, nem véletlen, hogy leginkább csak a bennfenntesek keresik a pörkölt magvas, nyárvégi intenzív ízeket ebben az italban. A szakemberek szerint a különlegesség nem shampagne, de nem is prosecco. Franciaországban minimum 12 hónapig érlelik a pezsgőt, és ez érződik is! Engem teljesen elvarázsolt!

Carassia, Kép: László Márta
Carassia, Kép: László Márta

Félig magyar sikertörténet a kárásztelki Carissia Blanc de Balncs Brut. A lghíresebb magyar borász, Gál Tibor pannonhalmi diákokkal szilvapálinkázott a kis szilágysági zsákfaluban, egy rég elfeledett amfiteátrum szélén. Mint kiderült, a terület egykor igen jól termű szőlőskert volt, és a neves borász látta is benne a fantáziát. Gál Tibor egy autóbalesertben elhúnyt, de a diákok, a helybeliek nem feledték, amit mondott! Szinte zsebkenydőnyi területekből, de összevásárolták a teraszos földet. 2017-ben debütáltak chardonney pezsgőjükkel. A középkategóriásnak mondott, csillámos, kicsit karcos, nem szokványos ásványosságú pezsgő a londoni Pezsgő VB-n aranyérmes lett, ami óriási elismerés! Az egykori zsákfaluban ma újra pezseg az élet. A geotermikus energiákkal, napelemekkel dolgozó román pincészet nemcsak pezsgője miatt lett híres! Építészeti díjat is kapott!

Már megint pezsgőgyártás, és megint a NŐK! Az Antinori-család 1385 óta borászkodik Olaszországban. Toscanaból indultak. A 26. generációra három leánygyermek jutott, a Milántól északkeletre fekvő Franciacorta felthetőleg a vizsgamunkájuk lehetett, és remekül sikerült! A pici olasz borvidékről 2011-ben jelentkeztek első pezsgőjükkel. A pörkölt magvas ízvilággal lehengerelték a bírálókat. Nálunk nagyon kevesen ismerik például a Cuvée Royale Franciacortát, de az elegánsabb hazai olasz éttermek borlapján megtalálható. Kedves pezsgőkedvelők, reménykedjünk, mert Marchese Antinori családjának Magyarországon is vannak ültetvényei!

Cava, Kép: László Márta
Cava, Kép: László Márta

Meghökkentő címkéjével hívja fel magára a figyelmet a katalán Torelló úr palackos erjesztésű cavajára. Nemcsak a pezsgőkészítés fortélyait, de Barcelona nevezetességeit is sorra vehetjük a kissé extravagáns, de annál vidámabb palackon. A cava szó pincét jelent. A család 1395 óta borászkodik. Egy szerzetes barát 1874-ben utazott el Franciaországba, hogy kifigyelje a pezsgőkészítés fortályait. Így született meg a Cava Brut Reserva Special Edition 2012, a három helyi szőlő borából készült cava. Jól érződik rajta a meszes talaj és a határozott savtartalom! Nem túl kifinomult, citrusos, rusztikus ízvilága kifejezetten a meleg nyári napok kelléke lehet egy könnyű, esti beszélgetéshez.

Az elmúlt 10 év legnagyobb magyar sikere Kreinbacher József 2013-as Prestige Brutja. Az úgynevezett csendes borok ismerője idén platina díjat kapott a pezsgők világbajnokságán, a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) versenyén. Nincs előkelő magyar étterem e pezsgő nélkül. 85 % furmintból, 15 chardonnay-ból készült. Nemcsak a minőség, ami elbűvölő, hanemm az az alázat, ahogy a sikeres üzletember szeretett volna visszaadni valami a családnak, akikkel és az országnak, ahol él. Szeretné felvirágoztatni a Somlót. Olyan szállodát, játszóházat tervezett, ahol nemcsak a kóstolásra induló felnőttek, hanem a gyerekek is jól érzik magukat.

Pezsgők a jégben, Kép: László Márta
Pezsgők a jégben, Kép: László Márta

1805-ben özvegyült meg Tricot asszony, egy törékeny francia hölgy a franciaországi Champagne-ban. A bátor és ügyes nő nem adta el a birtokait, nem vonult vissza magányába, hanem keményen beleállt a pezsgőkészítésbe! Idén 200 éves a Rosé Brut Champagne NV! Nincs exkluzív pezsgőkóstoló e rozé pezsgő nélkül! Elegancia, kifinomultság jellemzi ezt a fantasztikus italt! Színét Madame Tricot még helyi, erdei bogyókkal festette, de ma már úgy készül, hogy az alapborhoz 1-2 % helyi vörösbort adnak. Elbővölő!

Ugye, hogy minden palack egy igazi mese? Itt a hosszú hétvége, ünnep is van, bontsunk egy pezsgőt a melegben! Köszönjük meg annak a sok bátor és kemény francia hölgynek, hogy ilyen remek pezsgők kerülhetnek ma a világ asztalára, egy szerelmes éjszaka poharába! Egészségünkre!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…
1 / 1 491

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!