Facebook hozzászólás
400

Páratlan párlatok Kínától Katalinig

Pattogó tűz a kandallóban, halk Csajkovszkij, ritka szivar az asztalon vagy fiatal hipszterekkel teli belvárosi bár egy nyüzsgő szombat éjszakán? Manapság mindkét képnek elengedhetetlen kelléke egy pohár prémium whisky. De milyen utat járt be az élet vizének is nevezett gabonapárlat, míg a világ összes sarkát meghódította?  

Már a kínaiak is…

Kína, lepárlásra használt amfórái, Kép: The Famous Grouse
Lepárláskor használt kínai edények, Kép: The Famous Grouse

Feltételezések szerint már a kínaiak is ismerték a lepárlás művészetét, amit főleg parfüm előállítására használtak, de a rizsből készült tömény italt sem vetették meg. Az alkoholgyártás fortélyait minden valamirevaló ókori kultúra bevetette, a nemes tudomány Alexandriától a Nagy-Britannia területén élő szerzetesekig mindenhol követőkre talált.

Himlő ellen egy pohár

Az elsősorban szerzetesek által előállított uisge beatha-t, vagyis az élet vizét a középkori Írországban és Skóciában általános gyógyszerként tartották számon. A korabeli hiedelem szerint egy-egy pohár arany nedű a különböző bélpanaszokra vagy akár a himlőre is ízletes enyhülést hozott. Az első írásos bizonyítékot a whisky főzésére IV. Jakab skót király szolgáltatta, aki 1494-ben nyolc hordó malátát utalt ki egy szerzetesrendnek, mintegy 1500 palacknyi élet vize előállításának reményében.

Élet a szesztilalom alatt

Szesztilalom, Kép: The Famous Grouse
Szesztilalom idején, Kép: The Famous Grouse

Angliában és Skóciában a magas whiskyadók már a 18. században illegalitásba kényszerítették az addigra a lakosság által is előszeretettel üzemeltetett lepárlókat, a legismertebb,

10 érdekesség a skót aranyról
Skócia nemes párlatainak Magyarországon is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? Összegyűjtöttünk néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatsz!

az ital kedvelőit sújtó sötét korszak azonban az 1920-ban az Egyesült Államokat megrázó szesztilalom bevezetésével kezdődött. A Volstead-törvény több mint egy évtizeden keresztül tiltotta alkoholos italok gyártását és kereskedelmét, ami kiváló alapot nyújtott a csempészet felvirágzásának. A legnépszerűbb illegálisan fogyasztott italnak Alphonse Gabriel Capone kedvence számított, akinek a szervezett bűnözés megteremtése mellett a whisky népszerűsítését is köszönhetjük.

Az alvilágból cambridge-i kezekbe

Vilmos és Katalin a felújított whiskyüzem avatáján, Kép: The Famous Grouse Vilmos és Katalin a felújított whiskysüzem avatóján, Kép: The Famous Grouse





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!