Facebook hozzászólás

Pezseg az élet Bujdosóéknál

Betartotta ígéretét a Bujdosó Pincészet, és megalkotta első pezsgőjét – ezt maga, Bujdosó Feri jelentette be. Az elsők között kezdtek gyöngyözőbort készíteni itthon, de mindig is tervezték, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a kínálatukba. A nyáron már meg is kóstolhatjuk!

“Régóta érdekel a pezsgő műfaja, már a diplomamunkámat is erről írtam, a különböző szőlőfajtákat vizsgáltam benne. A gyakorlati időmet németországi pezsgőüzemekben töltöttük Beával, előbb egy kisebb szászországi pezsgőpincészetnél Probocskai Mátyás keze alatt, majd Wiesbadenben a Henkell&Söhnleinnál dolgoztunk. Akkor még, 1989-ben az volt a terv, hogy itthon a BB-nél leszek pezsgőmester, aztán úgy esett, hogy belevágtunk a saját birtok építésébe, és egy időre távol kerültem a pezsgőkészítéstől.

Bujdosó pezsgő, Kép: Bujdosó Pincészet
Kép: Bujdosó Pincészet

Most végre minden úgy alakult – az évjárat, a szőlők, a financiális kérdések –, hogy a 2016-os évjáratból elkészíthettük az első méthode traditionnelle pezsgőnket. Pinot noir és királyleányka fajtákból áll a házasítás, mindkettő saját kezelésben lévő szőlő, és direkt olyan ültetvények, amiket pezsgőhöz, illetve habzóborhoz való szőlő termeléséhez alakítottunk ki.

Fontosnak tartom a megfelelő alapbort: figyelni kell, nehogy elszálljon az alkohol, közben a trükkös meg az benne, hogy a gyümölcsnek viszont érettnek kell lennie, és természetesen az élénk, de semmiképpen sem zöld savakra is oda kell figyelni. Ezt a megfelelő szüreti időpont kiválasztásával érhetjük el, valamint azzal, ha a szőlőben a tőketerhelés is optimális.

Hajó, szabadság, szerelem
Navigare nevesse est, vivere non est necesse – hajózni muszáj, meghalni nem – mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.

A tradicionális pezsgők esetében a hosszú seprőn tartásban hiszünk, a 24-36 hónapot tartjuk ideálisnak. Kíváncsiak vagyunk, hogy a királyleányka hogyan viselkedik ennyi érlelés után, hiszen egyelőre még nincs erről igazán tapasztalat, szemben a pinot noirral.

Összesen 5000 palack készült, ebből időről időre 500-1000 palackos egységeket fogunk degorzsálni, először most a nyárra, és valószínűleg majd karácsony előttre. És persze nem tudtuk megállni, rögtön 500 palacknyi magnumot is készítettünk, ami fantasztikusan izgalmas összehasonlításra ad majd lehetőséget.

A pezsgőnk Garamvári Vencel budafoki pincéjében készül, aki régi családi barátunk, még anyu évfolyamtársa volt az egyetemen. Feltétel nélkül megbízunk benne, az ő tapasztalata a pezsgőkészítés terén megkérdőjelezhetetlen, és ez garancia volt arra, hogy a mi pezsgőnk is kiváló minőségű lesz.

Brut pezsgőnk lett, méghozzá szándékosan, én szívesebben iszom kedvesebb, gyümölcsösebb pezsgőket, a nulla gramm cukorral készült brut nature nem az én ízlésemet tükrözi. Az a 8-9 gramm cukor, ami benne van, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így lett végül egy saját, dél-balatoni stílusú, tradicionális pezsgőnk. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, nem is lehetne, egyelőre ezért is került bele királyleányka a chardonnay fajta helyett.

A címkét ismét Ipacs Géza tervezte, a szín és az alapminta ötletét egy hajózási jel adta, mi más. És persze már most rengeteg ötletünk van a folytatásra mind a fajták tekintetében, mind abban, hogy akár egy proseccóhoz hasonló, nagyon gyümölcsös, könnyed pezsgőt készítsünk majd.

Bujdosó Feri”

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 145

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!