Facebook hozzászólás

Pezseg az élet Bujdosóéknál

Betartotta ígéretét a Bujdosó Pincészet, és megalkotta első pezsgőjét – ezt maga, Bujdosó Feri jelentette be. Az elsők között kezdtek gyöngyözőbort készíteni itthon, de mindig is tervezték, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a kínálatukba. A nyáron már meg is kóstolhatjuk!

“Régóta érdekel a pezsgő műfaja, már a diplomamunkámat is erről írtam, a különböző szőlőfajtákat vizsgáltam benne. A gyakorlati időmet németországi pezsgőüzemekben töltöttük Beával, előbb egy kisebb szászországi pezsgőpincészetnél Probocskai Mátyás keze alatt, majd Wiesbadenben a Henkell&Söhnleinnál dolgoztunk. Akkor még, 1989-ben az volt a terv, hogy itthon a BB-nél leszek pezsgőmester, aztán úgy esett, hogy belevágtunk a saját birtok építésébe, és egy időre távol kerültem a pezsgőkészítéstől.

Bujdosó pezsgő, Kép: Bujdosó Pincészet
Kép: Bujdosó Pincészet

Most végre minden úgy alakult – az évjárat, a szőlők, a financiális kérdések –, hogy a 2016-os évjáratból elkészíthettük az első méthode traditionnelle pezsgőnket. Pinot noir és királyleányka fajtákból áll a házasítás, mindkettő saját kezelésben lévő szőlő, és direkt olyan ültetvények, amiket pezsgőhöz, illetve habzóborhoz való szőlő termeléséhez alakítottunk ki.

Fontosnak tartom a megfelelő alapbort: figyelni kell, nehogy elszálljon az alkohol, közben a trükkös meg az benne, hogy a gyümölcsnek viszont érettnek kell lennie, és természetesen az élénk, de semmiképpen sem zöld savakra is oda kell figyelni. Ezt a megfelelő szüreti időpont kiválasztásával érhetjük el, valamint azzal, ha a szőlőben a tőketerhelés is optimális.

Hajó, szabadság, szerelem
Navigare nevesse est, vivere non est necesse – hajózni muszáj, meghalni nem – mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.

A tradicionális pezsgők esetében a hosszú seprőn tartásban hiszünk, a 24-36 hónapot tartjuk ideálisnak. Kíváncsiak vagyunk, hogy a királyleányka hogyan viselkedik ennyi érlelés után, hiszen egyelőre még nincs erről igazán tapasztalat, szemben a pinot noirral.

Összesen 5000 palack készült, ebből időről időre 500-1000 palackos egységeket fogunk degorzsálni, először most a nyárra, és valószínűleg majd karácsony előttre. És persze nem tudtuk megállni, rögtön 500 palacknyi magnumot is készítettünk, ami fantasztikusan izgalmas összehasonlításra ad majd lehetőséget.

A pezsgőnk Garamvári Vencel budafoki pincéjében készül, aki régi családi barátunk, még anyu évfolyamtársa volt az egyetemen. Feltétel nélkül megbízunk benne, az ő tapasztalata a pezsgőkészítés terén megkérdőjelezhetetlen, és ez garancia volt arra, hogy a mi pezsgőnk is kiváló minőségű lesz.

Brut pezsgőnk lett, méghozzá szándékosan, én szívesebben iszom kedvesebb, gyümölcsösebb pezsgőket, a nulla gramm cukorral készült brut nature nem az én ízlésemet tükrözi. Az a 8-9 gramm cukor, ami benne van, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így lett végül egy saját, dél-balatoni stílusú, tradicionális pezsgőnk. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, nem is lehetne, egyelőre ezért is került bele királyleányka a chardonnay fajta helyett.

A címkét ismét Ipacs Géza tervezte, a szín és az alapminta ötletét egy hajózási jel adta, mi más. És persze már most rengeteg ötletünk van a folytatásra mind a fajták tekintetében, mind abban, hogy akár egy proseccóhoz hasonló, nagyon gyümölcsös, könnyed pezsgőt készítsünk majd.

Bujdosó Feri”

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!