Pink Lady kiütötte Jonatánt
Javában tart az almaszüret, mégis eltűnt a boltok polcairól a magyarok egyik kedvenc almafajtája, a Jonatán. Helyette azonban megjelentek olyan új klónok és hangzatos fajták, mint a Pink Lady vagy a Jonagold. Gyerekkorunk ízeire pedig itthon még mindig nagy kereslet lenne, a nemzetközi trend és a termesztési nehézségek azonban kiszorították a hajdanán népszerű fajtákat. Az érdi faiskolában azonban megőrizték a hagyományos magyar almafajtákat, és a kistermelők, hobbikertészek továbbra is hozzájuthatnak a régi kedvencekhez.
A zamatos Jonatán alma minden magyarnak ismerős, mondjuk úgy divatosan, nálunk jó az imidzse. Pár évtizede mégis nyomtalanul eltűnt az áruházak kínálatából ugyanúgy, mint a híres Batul, a Starking vagy a Húsvéti Rozmaring. Helyüket három másik – európai piacon domináló – fajtakör foglalta el a gyümölcspultokon: a hazai termesztés 30%-át adó Golden, a Jonagold és a legkorábbi szüretelésű Gála.
A hagyományos magyar almafajták szerencsére nem tűntek el végleg az országból, és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft. érdi faiskolájában máig megtalálhatók. A kertészeti cég a szabolcsi termőtájból származó jó ízű, ropogós Jonatán szaporítóanyagát ugyanúgy megőrizte, mint a többi régi fajtáét, nem törődve az aktuális piaci trendekkel. Mint kiderült, az egykori magyar almatermesztést meghatározó fajta azért szorult ki a kereskedelemből, mert az nem teljesített jól az exportpiacon. Nyugat-Európa az édesebb ízű almákat részesíti előnyben, szemben a hazai – savanykásabb ízvilágot kedvelő – almafogyasztói szokással.
Ezen túl a Jonatán termesztési tulajdonságai sem túl kedvezőek, hiszen ez a fafajta nagyon érzékeny a gombabetegségekkel szemben, ezért intenzív növényvédelmet igényel. Az almafajta eltarthatósága sem előnyös, mert ma már piaci elvárás, hogy a termék akár 12 hónapon keresztül jó minőségű maradjon.
– Fontosnak tartjuk a hagyományos fajták előállítását is. Elsősorban a nem árupiacra termelő gazdaságok, hanem a hobbi kertészek számára ajánlunk a csemetéket. A magyar piacon korábban népszerű, jó ízű fajtákat kár lenne elfelejteni – mondta el Kasztovszky Zoltán, az ügyvezető igazgató. Mint hozzátette, sokszor kiderül, hogy a felkapott fajták néhány év alatt „kimennek a divattból”.
– Sokszor az is kiderül néhány év után, hogy nincsenek jó adottságai, illetve a lakosság nem kedveli meg őket, így azok kikopnak a termelésből. A hagyományos almafajták azonban egyszer már beváltak, és most ritka különlegességnek számítanak. –
A nemzetközi igények mellett a hazai piac persze továbbra is keresi a savanykásabb ízvilágot, ezért itthon nagy területen és mennyiségben termesztik az Idaredet. Ez a típus ízében közelít a Jonatánhoz, de a három fajtakörnél mégis savanykásabb, ezért itthon jól értékesíthető, ráadásul kedvezőek a tárolási tulajdonságai is.
Hozzászólás zárolva.