Facebook hozzászólás
2 274

Pink Lady kiütötte Jonatánt

Javában tart az almaszüret, mégis eltűnt a boltok polcairól a magyarok egyik kedvenc almafajtája, a Jonatán. Helyette azonban megjelentek olyan új klónok és hangzatos fajták, mint a Pink Lady vagy a Jonagold.  Gyerekkorunk ízeire pedig itthon még mindig nagy kereslet lenne, a nemzetközi trend és a termesztési nehézségek azonban kiszorították a hajdanán népszerű fajtákat. Az érdi faiskolában azonban megőrizték a hagyományos magyar almafajtákat, és a kistermelők, hobbikertészek továbbra is hozzájuthatnak a régi kedvencekhez. 

Jonatán almák, Kép: sajtóanyag
Jonatán almák, Kép: sajtóanyag

A zamatos Jonatán alma minden magyarnak ismerős, mondjuk úgy divatosan, nálunk jó az imidzse. Pár évtizede mégis nyomtalanul eltűnt az áruházak kínálatából ugyanúgy, mint a híres Batul, a Starking vagy a Húsvéti Rozmaring. Helyüket három másik – európai piacon domináló – fajtakör foglalta el a gyümölcspultokon:  a hazai termesztés 30%-át adó Golden, a Jonagold és a legkorábbi szüretelésű Gála.

A hagyományos magyar almafajták szerencsére nem tűntek el végleg az országból, és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft. érdi faiskolájában máig megtalálhatók. A kertészeti cég a szabolcsi termőtájból származó jó ízű, ropogós Jonatán szaporítóanyagát ugyanúgy megőrizte, mint a többi régi fajtáét, nem törődve az aktuális piaci trendekkel. Mint kiderült, az egykori magyar almatermesztést meghatározó fajta azért szorult ki a kereskedelemből, mert az nem teljesített jól az exportpiacon. Nyugat-Európa az édesebb ízű almákat részesíti előnyben, szemben a hazai – savanykásabb ízvilágot kedvelő – almafogyasztói szokással.

Pink Lady almák, Kép: sajtóanyag
Pink Lady almák, Kép: sajtóanyag

Ezen túl a Jonatán termesztési tulajdonságai sem túl kedvezőek, hiszen ez a fafajta nagyon érzékeny a gombabetegségekkel szemben, ezért intenzív növényvédelmet igényel. Az almafajta eltarthatósága sem előnyös, mert ma már piaci elvárás, hogy a termék akár 12 hónapon keresztül jó minőségű maradjon.

– Fontosnak tartjuk a hagyományos fajták előállítását is. Elsősorban a nem árupiacra termelő gazdaságok, hanem a hobbi kertészek számára ajánlunk a csemetéket. A magyar piacon korábban népszerű, jó ízű fajtákat kár lenne elfelejteni – mondta el Kasztovszky Zoltán, az ügyvezető igazgató. Mint hozzátette, sokszor kiderül, hogy a felkapott fajták néhány év alatt „kimennek a divattból”.

– Sokszor az is kiderül néhány év után, hogy nincsenek jó adottságai, illetve a lakosság nem kedveli meg őket, így azok kikopnak a termelésből. A hagyományos almafajták azonban egyszer már beváltak, és most ritka különlegességnek számítanak. –

A nemzetközi igények mellett a hazai piac persze továbbra is keresi a savanykásabb ízvilágot, ezért itthon nagy területen és mennyiségben termesztik az Idaredet. Ez a típus ízében közelít a Jonatánhoz, de a három fajtakörnél mégis savanykásabb, ezért itthon jól értékesíthető, ráadásul kedvezőek a tárolási tulajdonságai is.

Szakácsbiblia mindenkinek
Az egész úgy kezdődött, hogy véget ért a francia forradalom. Utcára kerültek a főúri házak szakácsai. Ők csak a polgárosodó családokhoz szegődhettek el. Nem volt mást tenni, mint kialakítani az új stílust, és megnyílt az első étterem. Később megjelent az első konyhatechnológiai kézikönyv is, ami azóta egyfajta bibliája az európai stílusú szakácsoknak. Magyarországra több mint száz évvel később, csak most jutott el A főzés tudománya – konyhatechnológiai kalauz című könyv! Na ez a főzés ünnepe!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!