Tarolt a Stand
Széll Tamás és Szulló Szabina mindössze fél éve nyitott fine dining étterme kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat. A Várkert Bazárban tartott díjátadón bemutatkozott a Made in Hungary éttermi társulás is. A 20 legjobb hazai étterem étlapján mostantól ezzel a márkanévvel ugyanaz a fogás jelenik meg – növelve ezzel egymás presztizsét.
A Stand után sorrendben az Onyx, a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Babel, a MÁK, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, az Anyukám mondta, az Olimpia és az Arany Kaviár került.
Idei újdonság, hogy a Dining Guide ezúttal az éttermi kávélapokat is megvizsgálta, ezt a különdíjat is Stand Étterem kapta. Most először osztották ki az év koktélbárja díjat, amelyet a Boutiq’Bar tulajdonosa, Nagy Zoltán vett át. Ugyancsak először ismerték el az év szervizemberét. A díjat Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Restaurant étteremvezetője kapta. Az év cukrászdája díjjal a tavalyihoz hasonlóan a francia cukrászati stílus meghonosítóját, a váci Mihályi Patisserie-t jutalmazták.
A Dining Guide idén úgy döntött, hogy a street food elnevezés helyett az alternatív vendéglátóhely kifejezést használja, hiszen a legtöbb esetben nem klasszikus utcai ételekről van szó, hanem az éttermekben fogyasztható fogásokról. Az év alternatív vendéglátóhelye díjat a Pizza, Kávé, Világbéke kapta. Az év borlapja díjat pedig az Arany Kaviár képviselője vehette át. Életműdíjat, amelyet Bíró Lajos kapott, aki az ítészek szerint a magyar gasztronómia egyik nagy megújítója. Az év innovatív konyhája díj a Tiszavirág étteremé lett.
Idén is külföldi szaktekintélyek segítették a végső döntéshozatalt. A nemzetközi szakmai zsűrit Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje. A Dining Guide évek óta dolgozik továbbá Fausto Arrighivel is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.
A gálán bejelentették a Made in Hungary Top Gasztronómia Társulás megalakulását: a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hívta életre a 20 legjobb hazai étterem részvételével. Célja a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyagainak összekapcsolása a legjobb magyar séfek teljesítményével. Az első ilyen alapanyag-választás a kacsamáj és a 6 puttonyos Tokaji Aszú. A külföldön is elismert presztízsű alapanyag, a kacsamáj, valamint a legismertebb magyar bor, a Tokaji Aszú az olyan topséfek, mint Nagy Szabolcs és Giczi Andor, a Fricska séfjeinek kezében egy „Made in Hungary” elnevezésű fogássá változik.
Február 26-ától a résztvevő 20 étterem étlapjain a Made in Hungary logó feltüntetése alatt mindenkinek elérhetővé, és rendelhetővé válik az adott étterem Made in Hungary kacsamáj és Tokaji Aszú koncepciója.
Hozzászólás zárolva.