Az okos asszony kamrája
Nálad mi számít konyhai alapfelszerelésnek? Kezdő háziasszonyoknak szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy minden helyzetben legalább egy egyszerű étkezést összeállíthassanak az otthon lévő készletekből.
Sajnos a mai lakásokhoz nemigen tartozik kamra, az építők „megoldják” a dolgot egy ún. kamraszekrénnyel, ami legtöbb esetben nem igazán jó, hiszen nem szellőzik rendesen, ha túl mély, nem látjuk át a tartalmát, és általában ez a kamraszekrény a konyhában van, ahol nincs is különösebben hűvös, pedig a hosszabban tárolt élelmiszereknek ez lenne a jó. Én nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert noha lakótelepi panel lakásban élek, mégis van egy hatalmas spájzom, amire a családom azt szokta mondani, hogy tartalmából egy négy tagú családot fél évig lehetne ellátni naponta meleg étellel. Ez persze túlzás, de tény, hogy mióta önálló háztartást vezetek, mindig is voltak készleteim, akkor is, amikor épp nem volt kamrám.
De nézzük, milyen készletekkel rendelkezik az a háziasszony, aki nem akar arra hagyatkozni, hogy van-e ideje minden nap bevásárolni, vagy éppen hó végén kiürülőben van-e a kosztpénzes borítékja.
Amiből jó, ha mindig van otthon tartalék:
– liszt, cukor, rizs, búzadara, zsemlemorzsa
– száraztészták
– olaj, zsír, vaj, kókuszzsír
– szalonna, kolbász
– burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, leveszöldség
– sütőpor, szárított élesztő, torta zselé, zselatin, étkezési keményítő
– pirospaprika, szemes bors, só
– ecet, ízesített ecet (tárkonyos, almaecet, borecet)
– mustár
– kávé, kakaó, tea
– szárított fűszerek
Tartsunk készenlétben néhány konzervet is:
– kukorica, bab, lencse
– gyümölcskonzervek, ananász, barack
– sűrített paradicsom, darabolt paradicsom konzerv
– néhány készétel konzerv vészhelyzetre
A hűtőben legyen
– tej
– tojás
– sajt
– tejföl
– tejszín
És ami szintén mindig kell:
– tartalék villanykörte
– gyufa
– ceruzaelem
– gyertya
Hozzászólás zárolva.