Gyorstalpaló pulykasuli
Ha kiskorodban a fára mászást és a homokozást választottad a konyhában lábatlankodás helyett, bizonyára kiestek alapvető ismeretek az ételek készítésével kapcsolatban. Ha épp hiányoztál anyukád szoknyája mellől, miközben a húsok előkészítésével foglalatoskodott, Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonyának mini tanfolyamával behozhatod a lemaradást!
– A pulyka kifejezetten kezdőknek ajánlott, mert néhány egyszerű lépéssel előkészíthető a sütéshez – magyarázza Dosso Gabi. – Négy apró trükkel tökéletes állagúra formálható tette hozzá a háziasszony.
Klopfolás:
A pulykát alapvetően nem szükséges klopfolni, ha túl vastagra sikerült szeletelni a mellét, lazíthatjuk a rostokat egy kis veréssel, ami lapíthatja, és a roncsolással még könnyebben emészthetővé teszi a húst. A klopfoló kalapácsot mártsuk vízbe, hogy a hús ne ragadjon rá, és a szelet mindkét oldalát egy-két erőteljes ütéssel lazítsuk. Mindig a szelet szélénél induljunk, és haladjunk körkörösen a közepe felé, így biztosan nem szakad ki a hús, és egyenletes szeleteket kapunk. A széleken maradó esetleges hártyákat aprón vagdaljuk be, hogy sütés közben ne zsugorodjanak össze.
Szeletelés:
A húst mindig a szálirányra merőlegesen vágjuk, mert akkor puhul könnyebben, ha a hosszában futó izomszálakat keresztben átvágjuk.
Ez egyben a fűszerek íz anyagának felvételét, illetve a könnyebb emésztést is segíti. A szeletelést mindig a hús szélesebbik felének irányából kell kezdeni.
Csontozás:
Szárnyasoknál a csontot mindig az ízületnél vágjuk el, tehát a pulyka alsó combját is így választjuk el a felsőtől, hogy ne keletkezzen szilánkos csont. Ezután a felső combcsontot középen egy éles késsel körbevágjuk, és kiemeljük, hogy a hússzelet teljesen kiterüljön.
Tűzdelés, spékelés:
A tűzdelés vagy spékelés füstölt szalonna lapokkal való burkolást jelent. Ha egyben sütjük a pulykamellet, érdemes így előkészíteni, mert száraz a hús.
Jó munkát, és jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.