Süteményt sütsz? Van néhány hasznos tippünk számodra!
Néhány jó tanács, trükk mindenkinek jól jön, különösen az évnek ebben a szakában, amikor rengeteg süteményt készítünk.
-
Ha a sütemények hozzávalóit néhány órával a sütés előtt a konyhapulton pihenteted, akkor a tészta könnyebben összeáll, és omlósabb is lesz. A tojást is jobb szobahőmérsékletűen felhasználni.
- Légy találékony, és ne ess kétségbe, ha nem találod a pogácsa szaggatódat! Keress egy megfelelő méretű poharat, mártsd a száját lisztbe, és már lehet is szaggatni a tésztát!
- A szódabikarbóna igazi Jolly Joker: tisztításra is kiváló, de ha nincs otthon sütőpor, nyugodtan helyettesítheted szódabikarbónával, ugyanolyan mennyiségben, mint amennyi sütőport használnál.
- A bejgli tésztájának nem árt, ha egy éjszakát áll a hűtőben. Csomagold fóliába, és dolgozz vele másnap!
- Attól lesz márványos a bejgli teteje, ha a rudakat tojással bekenjük. Fél óráig tartsuk meleg helyen, kenjük be ismét, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon. Ettől a két rétegtől fog kialakulni a repedezett hatás a bejglik tetején.
- Ha mindössze pár csepp citromlére van szükséged, felesleges egy citromot kettévágni. Fúrj egy kis lyukat a citromba, így ki tudsz belőle nyomni néhány cseppet. Ha előtte még a pulton a tenyereddel meg is görgeted kicsit a citromot, nyert ügyed van.
- Olykor előfordul, hogy későn veszed észre, hogy nincs otthon citromod. Amikor olcsó, vegyél belőle egy kilót, csavard ki, reszeld le a héját, és fagyaszd le!
- Amikor csokoládét olvasztunk vízfürdő fölött, vigyázzunk rá, hogy a kisebb edény, amiben a csoki van, ne érjen bele a forrásban lévő vízbe, mert a belógó részen nagyobb hőt venne fel a csokoládé, könnyen odakaphatna. Ha csak a gőzben olvasztunk, egyenletes lesz a hőeloszlás.
- Csokoládé olvasztáskor arra is kell ügyelni, hogy az olvadó csokoládéba ne kerüljön víz, mert az tönkreteheti az egész adag csokoládénkat, a hiba kijavítására már nincs lehetőség.
- Finomabb lesz a diótöltelék vagy a diós sütemény, ha a diót előzőleg megpirítjuk, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl barna, nehogy keserűvé váljon az íze.
-
Profi trükkök: így szabadulj meg a halszálkáktólFelmérések bizonyítják, hogy bár a magyarok rajonganak a halas ételekért, sokan azért nem mernek ilyen fogást készíteni, mert tartanak a szálkáktól. Áman Attila, a halfogyasztást népszerűsítő Kapj rá! program séfje elárulja a titkot, hogy miként szabadulnak meg a profik a szálkáktól.
Hozzászólás zárolva.