Facebook hozzászólás
556

Igenis mindig kell a kaviár és a pezsgő – ezen a héten biztosan…

Ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait az OTP Bank Gourmet Fesztivál a hétvégén. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika legkiválóbb női séfje és míg május 17-20. között a csúcsgasztronómia ínyencei megannyi állomáson kóstolhatnak, addig a Gasztroszínpad előadásain gyakran azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek az ételremekek – például a Zazzi cukrászda leleplezi az Édes Álom receptjét -, de azt is megtudhatjuk, mivel ünnepel az idén 160 éves Gerbaud.

A Gasztroszínpad mind a három nap ínycsiklandó történetekkel és neves éttermek képviselőivel, séfjeivel várja az érdeklődőket. A műsorvezetők Mautner Zsófia és Jókuti András lesznek. Pénteken 17 órától Szabadfi Szabi, díjnyertes pizzakészítő és Sass Dani műsorvezető nyitják meg a Gasztroszínpadot. Ide süss! c. előadásukban az egyre népszerűbb édes pizzák világába kalauzolnak el bennünket.

Zazzi, az édes álom, Kép: Gourmet Fesztivál
Zazzi, az édes álom, Kép: Gourmet Fesztivál

Ezután igazi titkokat ismerhetünk meg: a márciusban 13 év működés után bezárt Zazzi cukrászda két alapítója Varga Margit és Erdős Melinda leplezik le legnépszerűbb – és méltán hiányolt – süteményük, az Édes Álom receptjét, és felidézik beteljesült álmuk legédesebb pillanatait is.

Milyen a vidék gasztronómiája? Többek között erről mesél – és persze főz is – Bicsár Attila, aki tavaly a fővárosból a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét.
Az idei Gourmet Fesztivál témája a gombóc, a kaviár és a pezsgő, így ezek sem maradhatnak ki a Gasztroszínpad programjaiból. Szombaton a HER gasztro pop-up Hajdúszoboszló kedvenc nagymamáját, Balla mamát hozza el nekünk, aki az alföldi tájegységre jellemző gombócot készíti majd el a közönség nagy örömére.

A hazai gasztronómia kiválóságai mellett a fesztiválon a nemzetközi gasztro világból is kaphatunk ízelítőt.

Kaviáros fogás Lenygelországból, Kép: Gourmet Fesztivál
Lengyel különlegességek, Kép: Gourmet Fesztivál

Varsóból három Bib Gourmand étterem (a Michelin kalauz „Kiváló minőség mérsékelt áron” leírással definiálja ezt a kategóriát) a Brasserie Warszawka, a Butchery & Wine, valamint a Kieliszki na Próznej séfjei közösen állnak színpadra, hogy meséljenek a kortárs lengyel gasztronómiáról, miközben szezonális zöldségeket felhasználva elkészítenek néhány tipikus tavaszi ételt. Ezeket ízlelgetve garantáltan megjön az étvágy egy kis varsói utazáshoz.

Heinz Reutbauer a világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott bécsi két Michelin-csillagos Streierereck séfje. Az elmúlt évtizedben szinte az összes komolyabb díjat besöpörte már. A kiváló séf ezúttal másfél órás bemutatóján öt olyan ételt készít majd el, melyek sztárja a gomba lesz.

A török gasztroforradalom egyik különlegességge, Kép: Gourmet Fesztivál
A török gasztroforradalom úttörője és alkotásai, Kép: Gourmet Fesztivál

A megújult török gasztronómiába az ország legjobb séfjének választott Maksut Askar vezet majd be bennünket egy tipikus anatóliai fogással. Askar a hazájában zajló gasztroforradalom egyik úttörője, művészetének fontos része a saját értékeik újra felfedezése és azok kortárs bemutatása.

Igaz történet a Kis(s-)testvérekről, akik szót fogadtak…
Egy tál ételt és egy ágyat mindig tudok adni, de, ha ennél több kell, azt nektek kell előteremteni – így bocsátotta útjára fiait egy három gyermekét egyedül nevelő pedagógus édesanya. A fiatalemberek pedig többre vágytak, és a pincérből és a szakácsból ma sikeres étterem tulajdonos lett, amit a legidősebb gépészmérnök báty saját szakmai tudásával támogatott. Elmondásuk szerint mindent az édesanyjuk iránymutatásának, bölcsességének köszönhetnek, de ők is megdolgoztak érte. És ez egy igazi mai magyar sikertörténet, ami nem mese! Tartsatok velem egy kulináris kirándulásra az egyik legismertebb hazai BBQ étterembe!

Csallóköz mindig is az ország éléskamrája volt, halban és vadban gazdag vidék. Ennek ízeit mutatja most be a dunaszerdahelyi Villa Rosa három séfje, Bindics Imre, Czucz Péter és Tatai Róbert, akik főzés közben mesélnek a régi-új régióról.

Hogyan készül a kaviár? Számtalan filmben láttuk és hallottunk róla, talán kóstolásával is próbálkoztunk már, de valljuk be, nem igen tudnánk elregélni miként is kerül az asztalra ez a különlegesség. Eddig! Az Arany Kaviár séfje, Nyíri Szása segítségével ugyanis most mindent megtudhatunk az idei Gourmet egyik kiemelt alapanyagáról, amíg nyomon követjük annak elkészítését. A finom kaviár mellé pedig bizonyára jól fog esni majd egy pohár pezsgő a szombati nap befejeztével.

A fesztivál zárónapján, vasárnap is bőven akad még látni és kóstolni való a Gasztroszínpadnál! A poroszlói Krusper család 2010-ben nyitotta meg büfékocsiját, amiből házi réteseket, lekvárokat és szörpöket kínáltak. A Poroszlói Rétesháznak gyorsan híre ment, most pedig Krusper Tímea bennünket is beavat az igazi házi réteskészítés fortélyaiba.

Vigyázz, kész, főzz! A rajtvonalnál Kárai Dávid és Lakatos Márk, akiknek harminc percük lesz rá, hogy elkészítsék saját korábbi receptjüket, amit a másik a fesztivál tematikájára hangul. Vajon sikerül teljesíteniük a kihívást?

Vendégünk Latin-Amerika, Kép: Gourmet Fesztivál
Vendégünk Latin-Amerika, Kép: Gourmet Fesztivál

A versengés után egy igazán különleges vendégé lesz a színpad Kamilla Seidler, Latin-Amerika legjobb női séfjének személyében, aki Dél-Amerika csúcsgasztronómiájáról mesél majd nekünk, amibe bele is kóstolhatunk.

Gerbeaud-finomságok, Kép: Gourmet Fesztivál
Gerbeaud-finomságok, Kép: Gourmet Fesztivál

Édesszájúak figyelem! A Gerbaud cukrászda idén lesz 160 éves. A születésnap alkalmából a patinás cukrászda tulajdonosai, Pintér Katalin és Niszkács Anna ellátogattak a francia Cacao Barry manufaktúrába, hogy hosszas kóstolás után az ünnepi alkalomra megszülethessen a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, amit bonbon, táblás és torta változatban is kóstolhatunk majd. Ennek történetét mesélik majd el a színpadon, de a Gerbaud 160 éves múltját is megismerhetjük.

Ezután a két Michelin-csillaggal is kitűntetett Onyx séfje, Mészáros Ádám, valamint Szabó Ádám keramikus állnak majd színpadra. Amíg a keramikus az agyaggombócból elkészíti az étel szerves részeként megjelenő lebomló ökotányért, addig a séf szilvásgombócot készít, ráadásul kétcsillagosat!

Alig telt el egy év Széll Tamás hihetetlen sikerei óta, itt a hazai Bocuse d’Or utánpótlás: Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese képviseli majd a neves szakácsverseny európai fordulóján Torinóban. A júniusi megmérettetés előtt itt találkozhatunk utoljára Ádámmal, aki marhából készít egy igazán eredeti és izgalmas fogást.

Ezt követően már csak a finálé maradt a Gourmet díjátadóval és egy záró koccintással a kiállító éttermekkel és résztvevő gasztrokalandorokkal. A Gourmet díjat tavaly hozták létre, amellyel a közönségszavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján is kiemelik és elismerik a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!