Facebook hozzászólás
1 156

Az art deco lámpától a díszkorsóig

2020 legnagyobb licitharcai

A BÁV Aukciósház 100 éves története során sok legendás licitharcnak adott otthont – nem volt ez másként 2020-ban sem. A licitálók olykor egészen váratlan tárgyakért mutattak heves érdeklődést: ilyen volt például a Debreceni Lámpagyár art deco lámpája, vagy éppen egy aprócska kínai ezüst mokkáskanna. Íme a legérdekesebbek.

  1. Hétszeres áron kelt el: Kínai ezüst mokkáskanna, 76. Művészeti aukció, kikiáltási ára: 50 ezer forint, eladási ára: 384 ezer forint

Hétszeres áron kelt el az a 1900 körül, Kínában készült, tök formájú, ezüstből készült kanna. A mindössze 7,5 cm magasságú kanna oldalán bambuszok, növények, keleties életképek láthatók. A keleti, és főleg a kínai műtárgyak piaca az utóbbi években egyre inkább megerősödött, a BÁV-nál is számos ilyen alkotás kelt el nagy licitharcokat követően. Ennek egyrészt a Magyarországon élő, kulturális gyökereihez hű kínai közösség, illetve az árverések nemzetközivé válása az oka. Gyakorlatilag a világ bármelyik részéről lehet és licitálnak is egy-egy árverésen, ami igencsak kinyitotta a piacot, és lehetőséget teremtett arra, hogy éppen Magyarországon bukkanjanak rá egy ilyen ritkaságra a gyűjteményükbe.

(Fotó forrása: BÁV)
(Fotó forrása: BÁV)
  1. Hatszoros áron kelt el: Zsolnay tigermázas díszkorsó, 1884, 76. Művészeti aukció, kikiáltási ára: 180 ezer forint, eladási ára: 1,14 millió forint

A BÁV-nál valaha elkelt legdrágább Zsolnay-tárgy, Zsolnay Miklós kandallója volt, amelyért 26,4 millió forintot fizettek. Egy ilyen rekord nem minden évben születik, de különleges tárgyak minden évben felbukkannak. Az avatatlan szemnek ez a díszkorsó talán nem tűnik annak, de a türkizszínű zsugormáz, az ún. tiger máz egy igazi technikai bravúr. Ráadásul a formaterv is a Zsolnay-gyár egyik legendás tervezőjétől, Sikorski Tédétól származik. Nem véletlen tehát, hogy több gyűjtő is magáénak akarta tudni ezt a kerámiát, amely végül hatszoros áron talált új otthonra.

(Fotó forrása: BÁV)
(Fotó forrása: BÁV)




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!