>
Facebook hozzászólás

4+1 tipp a tökéletes porszívóhoz

Csak akkor tudod meg, milyen nagy feladat porszívót vásárolni, amikor éppen te magad is benne vagy − akár egy áruház közepén ácsorogsz tétován, akár egy online áruház előtt próbálsz utat találni az igen széles kínálatban. Ha éppen te is ebben az útvesztőben bolyongsz, akkor itt az ideje, hogy megtaláld azt a porszívót, amellyel nemcsak kényelmes a munka, de tökéletesen el is végzi a dolgát.

  1. Lődd be, milyen teljesítményre van szükséged!

Mindenekelőtt fontos tudnod, hogy 2017 óta nincs forgalomban olyan porszívó az Európai Unión belül, amelynek elektromos teljesítménye meghaladja a 900 wattot. Ne aggódj, ettől függetlenül találsz majd olyan szerkezetet, amely tökéletes lesz neked, viszont ha eddig egy 2500 wattos gépezettel dolgoztál, ilyet most ne keress a polcokon! A helyzet az, hogy számodra a vásárláskor nem is ez a szám lesz az érdekes, hanem sokkal inkább szívóteljesítmény, ugyanis te ezt fogod főként érzékelni a használatkor. Ugyanis ma már nem érvényes az elmélet, hogy minél nagyobb a motor egy porszívóban, annál nagyobb a szívóteljesítmény. Ezek a számok rendszerint 180 és 450 watt között mozognak. Ha sikerült belőni a megfelelő teljesítményű kategóriát, ugorhatsz is a következő pontra, hogy még inkább leszűkíthesd a kört.

Porszívófej, Kép: ÉPFŐ
Porszívófej, Kép: ÉPFŐ
  1. Szőnyegen vagy inkább padlón használod majd?

A teljesítmény mellett lényeges az is, hogy jellemzően milyen felületen használod majd a porszívódat. Ugyanis nem mindegy, milyen fejek járnak a szerkezethez akkor sem, ha mindenhol padlószőnyeg van a lakásodban, és abban az esetben sem, ha csak laminált padlón dolgozol majd vele.

5 foglalkozás régen és most
Ahogyan a világ változik, úgy születnek új foglalkozások és tűnnek el a régiek. Például ki emlékszik már arra, hogy egykor léteztek emberi ébresztőórák, lámpaoltók vagy telefonos kapcsolótábla kezelők? Azonban vannak olyan foglalkozások is, amelyek alapjaiban nem változtak meg, csak átalakultak a technológia fejlődésének köszönhetően az elmúlt évtizedekben. Ezekből szemezgetünk.

Érdemes megnézni a vásárlás előtt, milyen fejek járnak a szetthez és van-e olyan, amit tudsz még hozzá választani. Így megbirkózik majd az apró szöszökkel a szőnyegen és a porcicákkal a padlón egyaránt.

  1. Hol tárolja a port?

Ha úgy érezted, hogy a porszívók közötti választék gyakorlatilag végtelen, akkor hasonló érzésed lesz a portárolás kapcsán is. Ugyanis míg évtizedekkel ezelőtt a jó öreg textil porzsák volt a jellemző, ma már számtalan variáció közül válogathatsz. A minden alkalommal cserélhető papírporzsák mellett van olyan szerkezet, ahol egy víztartályban landol a felszívott anyag, míg máshol ezt a szerepet műanyag tartály tölti be. Természetesen mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai egyaránt, így érdemes felmérni, milyen helységekben használnád majd, valamint azt is, mekkora méretű portárolóra van szükséged.

Porszívó, Kép: ÉPFŐ
Porszívó, Kép: ÉPFŐ
  1. Fontos szempont a kényelem is!

Mivel te fogod használni a porszívót, nemcsak az fontos, hogy hatékony legyen, de az sem hátrány, ha kényelmes vele dolgozni, és nem jársz görnyedten két napig, miután felporszívóztál otthon. Az egyik ilyen szempont az, hogy úgynevezett bolygókerekei legyenek, vagyis ne csak egy irányba guruljon a szerkezet.

Penészgomba – lakásban veszélyes
Ha túl párás lakás, a nedvesség kedvező feltételeket teremt a penészgombák elszaporodásának. A túl száraz levegőjű lakásban viszont erősödhetnek az asztmások tünetei. Hol a középút? Hogyan ne legyen olyan magas a páratartalom, amely miatt a levegőbe került penészgomba spórái az arra érzékenyeknél kellemetlen, allergiás tüneteket válthatnak ki?

Különösen nagy segítség nagyobb felületek esetében, ha nem kell mindig irányba állítani a porszívót. Szintén ide sorolandó a szívóerő szabályozása, hiszen nem feltétlenül kell minden felületre ugyanaz a hatékonyság, hiszen egy kárpit megtisztításához egészen más erő szükséges, mint például egy padlószőnyeg esetében. Ráadásul ha mindehhez hajolgatni sem kell, az maga a főnyeremény. A tárolás terén is lehetnek fontos szempontok, ugyanis ha többféle úgynevezett „parkolóállásra” képes a gépezet, akkor sokkal könnyebb is a tárolása. Hiszen így állítva vagy fektetve is van lehetőséged pihentetni a porszívódat.

+1 Garancia és pótalkatrész

Persze amikor porszívót választ az ember, nem arra játszik, hogy minél előbb tönkremenjen a vadiúj szerkezet, viszont mindenképpen fel kell készülni erre is, hiszen a sok éves használat után elkerülhetetlen egy-egy kisebb meghibásodás. Éppen ezért fontos ellenőrizni, mennyi garancia jár az adott porszívóra, valamint lényeges az is, hogy ha később romlik el valami a szerkezetben, mennyire lesz majd egyszerű pótolni a szükséges alkatrészeket. Hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor heteket kell várni egy apró méretű tartozékra ahhoz, hogy újra működjön a porszívó.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…

Nem egy tipikus decemberi hétvége lesz a mostani!

Változékony az idő, esik az eső, néhol szállingózik a hó. A lehűlés megérkezett, de nem lesz tartós: a hétvégére…
1 / 1 509

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!