5 remek ötlet, ha épp nem kell a rizs!
A rizsen és a krumplin kívül első pillanatra nemigen jut más az eszünkbe, ha köretről beszélünk, legfeljebb különféle zöldségek, saláták. Pedig érdemes körülnézni a gabona-, sőt az álgabonafélék között is!
A rizs meg a krumpli nem a legegészségesebb táplálékaink, ráadásul inzulinrezisztenciásoknak és cukorbetegeknek nem is ajánlják ezeket. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondta, milyen más köreteket készíthet helyettük.
Kuszkusz
Az észak-afrikai csemege egyre népszerűsbb az egészséges táplálkozás hívei körében, hiszen számtalan felhasználási módja ismert: köretként, egytálételnek, salátához, sőt, akár édességekhez is használható. Magyarországon a durumbúza-darából készült változat terjedt el, de más gabonákból is készülhet. Remekül beilleszthető cukorbeteg/IR-diétába – főleg, ha teljes kiőrlésű –, mivel a lassú felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti. Igen magas az antioxidáns-, valamint a B-vitamin- és káliumtartalma, így rendszeres fogyasztása véd a szív- és érrendszeri problémák ellen. Fogyókúrázóknak is tökéletes, mivel magas fehérje- és rosttartaloma miatt hamar teltségérzetet kelt.
Bulgur
Az egyik legegészségesebb alternatívája a hagyományos köreteknek. A tört búzából készült étel a török és az arab konyha meghatározó alapanyaga, búzatöretnek vagy török rizsnek is nevezik. Rizsszemnyi méretű és egészen apró szemű változata is kapható, melyekből néhány perc alatt ízletes köret varázsolható. Alacsony a zsír- és kalóriatartalma, viszont vitaminokban, ásványi anyagokban ((B-, E-vitamin, folsav, kálium, magnézium, vas) és rostban is bővelkedik, ami miatt fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és kismamáknak is ajánlott.
Quinoa
A szuperélelmiszerként is gyakran emlegetett quinoát gyakran a gabonák közé sorolják, de valójában egy spenóthoz hasonló álgabonáról van szó, melynek a magját fogyasztjuk. A vegetáriánus étkezés híveinek jó barátja, hiszen magas a fehérjetartalma, és minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kiemelkedik a többi gabona közül, így a gyengébb immunrendszerűek és az idősebbek étkezésében nagy segítség lehet. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is előszeretettel ajánlják, és remekül beilleszthető a cukorbetegek, inzulinrezisztensek és gluténmentessége miatt a lisztérzékenyek diétájába is. Felhasználása széles körű, köretnek, egytálételnek, levesbetétnek, süteménynek, salátákhoz is remek. Tipp: ha nem előáztatott quinoát vásárolunk, akkor áztassuk be főzés előtt, különben kesernyés ízt tapasztalhatunk. Itt pedig egy remek receptet találsz – csinálj aquinoapudingot tejberizs helyett!
Hajdina
A sokrétűen felhasználható hajdina sem gabona, hanem a keserűfűfélék csoportjába tartozik. Lisztérzékenynek is bátran fogyaszthatják. Magas telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Emellett segít a méregtelenítésben és az emésztési folyamatokban is, hiszen jelentős rosttartalmának következtében hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez. Mindezeken kívül ásványi anyagokban, köztük magnéziumban, káliumban is bővelkedik, egyben értékes B-vitamin-forrásunk is. P-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul az erek rugalmasságának megőrzéséhez is.
Amaránt
Az álgabonák táborát erősítő az amaránt is. A gabonafélékkel összehasonlítva alacsonyabb szénhidrát- és magasabb fehérje-, zsír-, rost-, illetve ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Kiemelkedő lizintartalma elősegíti az izom építését és regenerálódását, magas kalcium-, magnéziumtartalmának köszönhetően segít a csontritkulás megelőzésében. Nyers magja nagyszerű köret lehet, míg pattogatott formájában használhatjuk kenyérsütéshez, salátákhoz, müzlibe, krémlevesekhez. (Forrás: Budai Endokrinközpont)
Hozzászólás zárolva.