6 életveszélyes étel, amit biztos, hogy te is eszel
Egyes tengeri halak fogyasztása nem ajánlott várandós anyukáknak, a burgonya idegmérget tartalmaz, a növényi csírák óriási járványok kiindulópontjai. A hot dog és a földimogyoró pedig közismert gyilkosok. Íme, a legveszélyesebb ételek, amit nap-mint nap fogyasztunk!
1. A földimogyoró
A földimogyoró kedvelt csemege, különösen a téli időszakban, azonban a világ lakosságának közel egy százaléka allergiás rá. Az Amerikai Asztma és Allergia Akadémia jelentése szerint a legtöbb étel- allergia miatt bekövetkező haláleset a földimogyoró számlájára írható, csak Amerikában évente több mint száz. Az allergiások számára már parányi mennyiség is elég a légzés leállásához. Ráadásul az elmúlt években megduplázódott a földimogyoróra allergiás gyermekek száma.
2. Pattogatott kukorica
A mikrohullámú sütőben kipattogtatott kukorica sokak kedvence, kevesen gondolnák, hogy veszélyes élelmiszer. A fő problémát a zacskó jelenti, amely perfluoroktánsavat tartalmazhat. Laboratóriumi körülmények között, ha felmelegítették ezt az anyagot, akkor a kísérleti állatoknál daganatos megbetegedéseket és terméketlenséget figyeltek meg. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség potenciálisan rákkeltő anyagként tartja számon. Jobban járunk tehát, ha magunk készítjük a pattogatott kukoricát.
3. Tengeri hal – veszély a gyermekekre
A tengeri halak a gyermekek kedvencei, és éppen rájuk nézve a legveszélyesebb. A szennyezett tengerek miatt a halak higanytartalma sajnos igen magas, és a higany különösen a fejlődő idegrendszerre nézve káros. 2004-ben az amerikai kormányzat óvva intette a várandós anyukákat és a fiatal gyermekeket attól, hogy túl sok tonhalat fogyasszanak, mert az károsíthatja a gyermekek idegrendszerét. A legfrissebb javaslatok a makrélától és a kardhaltól óvnak. Fogyasszunk inkább a hazai halakat, ott ez a probléma nem áll fenn!
4. Bodza
A bodza nem csak szörpként finom, hanem egyre többen készítenek belőle lekvárt is. A népi gyógyászat egyik legnépszerűbb növénye, amely a migrén mellett a magas vérnyomás kezelésére is alkalmas. Kevesen tudják azonban, hogy a nyers bodzatermés mérgező, és a növény levele, szára és gyökere is cianidokat tartalmaz.
5.Növényi csírák
A csírák rendkívül népszerűek az egészséges táplálkozás híveinek körében, és valóban kitűnő protein- és vitaminforrások. A csíráknak azonban meleg és nedves környezet kell a növekedéshez, és ez ideális körülményeket teremt az E. coli és a szalmonella baktériumnak is.
2011-ben Németország legnagyobb E. Coli járványát csíranövények okozták, közel 4.000 ember fertőződött meg,több, mit 50-en bele is haltak. Az Egyesült Államok közegészségügyi szervei gyermekek, és várandós anyukák számára semmilyen körülmények között nem ajánlja a nyers csírák fogyasztását.
6. Hot Dog
Milliók fogyasztják naponta, ezt az ártalmatlannak tűnő, amerikai ételt. És valóban ártatlan, de csak a felnőttek számára. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia felmérése szerint a tíz évnél fiatalabbak körében a fulladásos esetek 17 százaléka a hot dog miatt következik be. Évente egy tucatnál is több haláleset írható a hot dog számlájára. Fogyasszunk inkább biztonságosabb hazai ételeket.
7. Burgonya
Magyarországon a burgonya alapélelmiszer, kevesen tudják, hogy a nyers krumpli mérgező vegyületet, szolanint tartalmaz. A szolanin nagy mennyiségben a központi idegrendszert támadja meg, görcsöket, akár kómát is okozhat. A főzés során a szolanin kioldódik a burgonyából, de mivel a legnagyobb mennyiség a héjban található, ezért célszerű vastagon hámozni a krumplit, és alaposan megfőzni, hogy a veszélyes anyag kioldódjon belőle.
Hozzászólás zárolva.