A csirke alkonya
Ősszel szüretelünk, a szebbnél szebb szemeket daráljuk, préseljük, erjesztjük, és várjuk, hogy isteni bor legyen belőle. Pedig a tányéron legalább olyan finomak, mint a pohárban. Szőlős receptek következnek.
A csirke alkonya
Hozzávalók:
4 egész csirkemáj
1-1 fürt fehér és vörös szőlő
1,5 dl vörösbor
vaj
só
bors
Elkészítés: A csirkemájat megmossuk, a hártyától megszabadítjuk, sózzuk, borsozuk.
Kimagozzuk a kettévágott szőlőszemeket. Kis vajon a májakat megsütjük, aláöntjük a bort, kicsit pároljuk benne. Ha a máj elkészült, kivesszük, a borba tesszük a szőlőt és összeforraljuk, de csak annyira, hogy a szőlők ne essenek össze.
Rizzsel, burgonyával, vagy pirított kenyérrel tálaljuk.
Kompót szőlőből
Hozzávalók:
1 kg szőlő
2,5 dl víz
25 dkg cukor
A kompót hagyományos alapanyaga az alma, vagy a körte, de szőlőből elkészíthető. Sőt, a nem annyira édes gyömölcsöt így finomabbá tehetjük.
Elkészítése: Megmossuk és leszemezzük a szőlőt. A vizet a cukorral felforraljuk, majd lassú tűzön sziruppá főzzük. A szőlőszemeket beledobjuk, 2 percig főzzük, majd a szőlőt kivesszük, miután kihűlt, tálalhatjuk, de hosszabb ideig el is áll.
Őszi gyümölcssaláta
Hozzávalók:
4 db őszibarack
5 db szilva
1 kis fürt szőlő
1 db körte
1 db alma
2 dl szőlő- vagy almalé
1 db citrom
Elkészítés: A gyümölcsöket meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, majd egy kis tálban összekeverjük. Ráöntjük a gyümölcslevet, belereszeljük a citrom héját, majd belecsavarjuk a levét is. Jól összekeverjük, hűtőbe tesszük, 1-2 múlva, hidegen tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.