A kávékészítés kultúrája
Akármennyire is hihetetlen, akadnak még olyan emberek a világon, akik azt csinálják, amit szeretnek. Sőt, azt csinálják, amit mi is szeretünk. Triesztben, az illycafé központjában járunk…
A történet valamikor az 1930-as években kezdődött egy magyar származású, Francesco Illy nevű úriemberrel. Francesco – aki akkor a Monarchia katonájaként már rég nem Magyarországon élt – mert nagyot álmodni: a minőségi, tökéletes kávét. A kezdetben csokoládéipari vállalkozásként is működő illycafé megalakulását követő évben Francesco szabadalmaztatta az első olyan automata kávégépet – az ilettát – ami gőz helyett sűrített levegővel készítette az eszpresszót.
A mai kávégépek ősének is mondható készülék feltalálása mellett Francesco volt az első, aki levegő helyett védő nemesgázt alkalmazott a kávét tároló dobozok feltöltésére, mely azóta is bevált gyakorlatként biztosít állandó minőséget és stabil aromát a kávészemeknek. A második világháború után pár évvel Francesco fia, a kutató és tudós Ernesto vette át a céget, az ő nevéhez kapcsolható a prémium minőségű kávé világszinten való elterjesztése. Ernesto jelenleg unokájával, Andreával, és feleségével, Anna Illyvel vezeti az illycafét.
Kávé, de milyen?
Nem mindenhol lehet kávét termelni. A kávécserje, mint trópusi növény, nulla fok alatt megfagy, ezért kizárólag a ráktérítő és a baktérítő közötti övezetben él meg. Alapvetően a világon kétféle kávé létezik: a leginkább a hegyeket, fennsíkokat kedvelő Arabica kávé, illetve a tengermellékeken, trópusi erdőkben, egyenlítő környéki őserdőkben termesztett Robusta. A két fajta kávé eltérő kinézetű, ízük is más, és koffeintartalmukban sem ugyanolyanok. A nagyobb, kerekebb szemű, kétszeres koffeintartalmú Robusta kávét 18-36 fok között termesztik, a világ összes kitermelésének 60 százalékát kivető Arabica kávécserjék pedig 15-24 fokon, 600-2200 méteres tengerszint feletti magasságban érzik jól magukat. A gyakorlott kóstolóknak jól felismerhető Robusta kávé habot és krémet termel, ezért egyes helyeken néha keverik is azt a jobb, kevésbé kesernyés ízű Arabica kávéval. Magában a Robustából egyébként eszpresszó kávé nem, oldható porkávé azonban annál inkább készíthető.
Hozzászólás zárolva.