Facebook hozzászólás
193

A kávékészítés kultúrája

Akármennyire is hihetetlen, akadnak még olyan emberek a világon, akik azt csinálják, amit szeretnek. Sőt, azt csinálják, amit mi is szeretünk. Triesztben, az illycafé központjában járunk…

Ebéd, együtt
Az illy család tagjai, jelen esetben Francesco és Anna, a már messziről pörkölt kávé illatot árasztó trieszti illy gyárban található menzán étkeznek ugyanúgy, a többi irodai alkalmazottal és a menedzsmenttel együtt. Akármekkora is a sor, az idős házaspár beáll a végére, köszön a munkatársaknak, beszél velük és a végén még hozzánk is odaköszön, magyar újságíróknak.

A történet valamikor az 1930-as években kezdődött egy magyar származású, Francesco Illy nevű úriemberrel. Francesco – aki akkor a Monarchia katonájaként már rég nem Magyarországon élt – mert nagyot álmodni: a minőségi, tökéletes kávét. A kezdetben csokoládéipari vállalkozásként is működő illycafé megalakulását követő évben Francesco szabadalmaztatta az első olyan automata kávégépet – az ilettát – ami gőz helyett sűrített levegővel készítette az eszpresszót.

A mai kávégépek ősének is mondható készülék feltalálása mellett Francesco volt az első, aki levegő helyett védő nemesgázt alkalmazott a kávét tároló dobozok feltöltésére, mely azóta is bevált gyakorlatként biztosít állandó minőséget és stabil aromát a kávészemeknek. A második világháború után pár évvel Francesco fia, a kutató és tudós Ernesto vette át a céget, az ő nevéhez kapcsolható a prémium minőségű kávé világszinten való elterjesztése.  Ernesto jelenleg unokájával, Andreával, és feleségével, Anna Illyvel vezeti az illycafét.

Kávé, de milyen?

Nem mindenhol lehet kávét termelni. A kávécserje, mint trópusi növény, nulla fok alatt megfagy, ezért kizárólag a ráktérítő és a baktérítő közötti övezetben él meg. Alapvetően a világon kétféle kávé létezik: a leginkább a hegyeket, fennsíkokat kedvelő Arabica kávé, illetve a tengermellékeken, trópusi erdőkben, egyenlítő környéki őserdőkben termesztett Robusta. A két fajta kávé eltérő kinézetű, ízük is más, és koffeintartalmukban sem ugyanolyanok. A nagyobb, kerekebb szemű, kétszeres koffeintartalmú Robusta kávét 18-36 fok között termesztik, a világ összes kitermelésének 60 százalékát kivető Arabica kávécserjék pedig 15-24 fokon, 600-2200 méteres tengerszint feletti magasságban érzik jól magukat. A gyakorlott kóstolóknak jól felismerhető Robusta kávé habot és krémet termel, ezért egyes helyeken néha keverik is azt a jobb, kevésbé kesernyés ízű Arabica kávéval. Magában a Robustából egyébként eszpresszó kávé nem, oldható porkávé azonban annál inkább készíthető.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!