A magyarok szeretik, mégsem eszik. Elmondjuk, hogyan készíts halat!
Bár tudjuk, hogy egészséges és szeretjük is, évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, s a négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal bizony nagyon lemaradunk: Európai viszonylatban a sor végén kullogunk halfogyasztásban. Pedig az egészségügyi ajánlások szerint pozitív hatásai miatt érdemes hetente legalább kétszer halat enni.
A halfogyasztási szokásokra irányuló legutóbbi felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 44,2%-a heti, illetve havi rendszerességgel, 36,1%-a évente csupán néhány alkalommal, 11,1%-a pedig évente egyetlen egyszer, zömmel karácsonykor eszik halat. A magyarok 8%-ának soha nem kerül hal a tányérjára, és alig vannak olyanok (0,4%), akik mindennap ezt az étket választják.
A magyar emberek közel harmada (32,1%) nagyon szereti a halas ételeket. A legnépszerűbb ételek a halászlé, a rácponty, a rántott, illetve a sült hal. Ezek főleg karácsonykor és nyáron gyakoribbak az asztalokon. A megkérdezettek többsége könnyű, fehérjedús táplálékként gondol a halra, és legalább olyan egészségesnek véli, mint például a kefirt, a zöldségeket, gyümölcsöket. A halat nem csak az egészségességéért eszik az aktív halevők, sokkal inkább az ízéért és könnyű emészthetőségéért. A „halrajongók” kiemelték még, hogy a hal változatosan elkészíthető, és remekül beleillik a diétába. Zömében a 40 évnél idősebbek, az aktív szellemi foglalkozásúak, a nyugdíjasok és a háromfős háztartásban élők tartoznak a halfogások kedvelői közé, akik szerint a hal változatosan elkészíthető, és remekül beleillik a diétába.
„A magyarok mindössze 18%-a kapcsol valamilyen negatívumot a halakhoz. A leggyakrabban felhozott érvek között szerepel, hogy nincs jó szaga, szálkás, és drágának tartják”– árulta el dr. Törőcsik Mária, a felmérést végző TrendInspiráció Műhely ügyvezető igazgatója.
Az EU-ban a portugálok, a norvégok és a spanyolok járnak élen halevésben, Magyarország az évi 4 kilogramm/fő halfogyasztásával a sor végén kullog. A hozzánk hasonlóan tengerrel nem rendelkező országokban is sokkal több hal fogy, mint nálunk: például a szlovákok fejeként évi 8, az osztrákok 13 kiló halat esznek.
Az ajánlások szerint hetente legalább kétszer kellene halat enni, ez ugyanis jelentősen csökkentené a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát. Fontos tehát a halételek népszerűsítése, hogy az egy főre jutó halfogyasztás növekedhessen.
● Sokan azért ódzkodnak attól, hogy otthon halat készítsenek, mert gyakorlatlanok benne. Évente egyszer karácsonykor halászlét készítenek, vagy kirántanak pár szelet halat, de év közben már inkább a rántott sertést vagy csirkét választják. Pedig a halételekben, túl azon, hogy finomak, az a fantasztikus, hogy nagyon egyszerűen és sokkal gyorsabban elkészíthetők, mint bármilyen húsétel.
Éppen ezért most két eszközt ajánlunk, amelyet bárki nyugodtan kipróbálhat, és biztos, hogy nem sül fel vele. Elég, ha a halat – bármilyet – kicsit megsózod, borsozod, aki szereti, fokhagymával is fűszerezheti. A grillezőbe beletesszük, összecsukjuk, és rátesszük a rácsra, a mikróba való edénybe pedig tehetünk egy kis vajat, meg csöpp vizet is. Próbáld ki, hidd el, érdemes!
A mikróba való edény ára 2 190 forint, a grillező 990 forintba kerül.
● További Életforma-receptek itt!
Hozzászólás zárolva.