A sütés-főzés energiakímélő alapszabályai!
Pár egyszerű mozdulattal, vagy okos szerkentyűvel, hihetetlen mennyiségű energiát takaríthatunk meg a mindennapok során.Vajon tudja, hogy mire jó a prelátor és a csappöcök?
- Fedőt rá! Egy liter víz felmelegítése fedő nélküli edényben kétszer annyi energiát igényel, mint fedő alatt.
- Ne főzzük túl az ételeket! Nemcsak energiát takarítunk meg így, de az étel is sokkal egészségesebb marad. Egészségünket szolgálja a kevés olajon való sütés is, ráadásul kevesebb veszélyes hulladék termelődik így.
- Használjunk megfelelő méretű edényt! Ha a főzőlap átmérőjénél kisebb edényt választunk, a mellette felszálló felesleges hő akár 30 százalékkal növelheti az energiafogyasztást.
- Csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire szükségünk van. Mérjünk pohárral, bögrével.
- Ha az étel felforrt, vegyük kis lángra. A főzési idő ettől nem nő, viszont energiát takarítunk meg.
Spórolós kütyük:
- Prelátor: az elmés szerkezet levegőt kever a csapból kifolyó vízsugárhoz, így kevesebb vízzel ugyanolyan mosóhatást ér el. Jobb csaptelepekbe eleve beleépítik, de külön is kapható. Akár 50 százalék vizet takaríthat meg.
- "Csappöcök": a csaphoz szerelhető szerkezet csak akkor engedi folyni a vizet, ha valami – például a kezünk – megmozdítja a pálcikát. Akár 85 százaléknyi vizet takaríthat meg.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.