Facebook hozzászólás

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az ingatlanpiaca a budapestihez képest. A tó települései igen jó feltételeket kínálnak: természetközeli állapotokat, vízpartot, jó közlekedést és megfizethető árakat. Nézzünk körül!

− A kereslet továbbra is nő a Velencei-tó környéki ingatlanpiacon, ezzel párhuzamosan pedig az árak is mintegy 10-20 százalék közötti mértékben emelkedtek tavaly.

Hogyan ne vásároljon ingatlant külföldön?
Érthető és egyszerű példákkal támasztja alá Balla Ákos, hogy mire és miért kell fokozottan figyelnünk ha külföldön vásárolnánk ingatlant. A szakember legfontosabb intelme az, hogy ha tehetjük kerüljük el a külföldi ingatlanpiacot. Lássuk, miért nem ajánlja az üzletet?

Leginkább a 15-25 millió forintba kerülő eladó ingatlanokat keresik a vevők, hiszen ezért az árért már egy elfogadható minőségű házat kapnak kerttel, miközben ekkora összegért Budapesten legfeljebb egy kis vagy közepes méretű panellakást vehetnének – mondta dr. Kovács Csaba, az egyik legismertebb ingatlaniroda agárdi illetékese.

Hattyú a Velencei-tavon, Kép: wikipedia
Hattyú a Velencei-tavon, Kép: wikipedia

Ugyanakkor az is igaz, hogy míg egy-két éve 15 millióért még átlagos házakat, nyaralókat lehetett venni, ma már egyre kevesebb hasonló összegű ajánlattal találkozunk. Ebbe az árkategóriába általában csak a 40 négyzetméter körüli nyaralók férnek bele, míg a 20-25 milliós sávba a 60-80 négyzetméteres házak kerülnek. Természetesen ezek sem újszerűek, a szépen felújított házak ára 30 millió forinttól indul. Akadnak új beruházások is, melyeknél a négyzetméterár 500-900 ezer forint között mozog, elhelyezkedéstől és minőségtől függően.

Agárd, közösségi ház, Kép: wikimedia
Agárd, közösségi ház, Kép: wikimedia

De nemcsak a kedvező árak vonzzák a vevőket a Velencei-tóhoz, hanem a jó közlekedési adottságok is. Hiszen akár autópályán, akár vonattal gyorsan elérhető a főváros, miközben közel a vízpart is. Nem véletlen, hogy az elmúlt egy évben 10 százalékos mértékben növekedett a lakosság száma Gárdonyban és Agárdon, ami érezhető a forgalom növekedésén is: a 7-es úton most a téli időszakban is jóval erősebb forgalommal találkozhattunk, mint néhány évvel korábban. Ez azonban még nem jelent gondot a településeknek és a közlekedésszervezésnek.

Gárdony, vasútállomás, Kép: wikipedia
Gárdony, vasútállomás, Kép: wikipedia

− A vevők a települések közül leginkább Agárdot, Gárdonyt, Velencét keresik, és ezeken a településeken belül is leginkább azokat az ingatlanokat, melyekhez közel található nemcsak a vasútállomás, hanem a vízpart is.

Ömlik a pénz a Balatonra
Két évtized Csipkerózsika-álom után, a pénzügyi válság lecsengését követően mára a Balaton minden szegletében magához tért az ingatlanpiac. A turizmus is élénkül, és egyre színvonalasabb vendéglátóhelyek, szállodák várják a kikapcsolódni vágyókat. Az új ingatlanfejlesztések igyekeznek kitolni az egyébként rövid nyári szezont – fedett medencékkel, wellness-központokkal egész évben jól kihasználhatóak az ingatlanok.

Az ilyen ingatlanok igen gyorsan, egy-két hét alatt elkelnek, de természetesen csak akkor, ha az árazás is megfelelő − számolt be Kovács Csaba.

Pákozd-Sukoró és Pázmánd környéke némileg talán kevésbé vonzó, aminek csak egy oka van: a tömegközlekedés nem annyira kiépített, hiszen nincs vasút, csak busz. Ugyanakkor, aki vállalja az autós közlekedést, nem kötődik a vasúthoz, az rendkívül jó áron tud kiváló adottságú ingatlanokat kifogni.

Emellett pedig ott vannak a környék kevésbé ismert települései, mint Dinnyés, Kápolnásnyék vagy Baracska, amelyeknél azzal kell számolnia a vevőnek, hogy nem nyújtanak olyan városias élményt, kiépített infrastruktúrát, mint Agárd vagy Gárdony. Ugyanakkor az árak kedvezőbbek, így ezek iránt is egyre erőteljesebb az érdeklődés.

Ami a szakértő szerint most leginkább gondot jelent az értékesítéseknél, az az, hogy az eladók nem tudják megfelelően árazni az ingatlanaikat, így gyakran túl magas hirdetési árat határoznak meg: akad, aki a piaci ár fölé áraz akár 30-40 százalékkal is, majd csodálkozik, hogy fél évig senki nem hívja…

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 153

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!